Dollarn går fortsatt starkt

De svenska obligationsräntorna fortsatte, liksom räntemarknaden i omvärlden, nedåt under tisdagen i spåren av tillgångsköpen från Europeiska centralbanken som inleddes under gårdagen.

Den svenska kronan har tappat mot dollarn och pundet men stärkts mot euron. Den breda dollarförstärkningen har fortsatt under dagen inför utsikterna om en tidig räntehöjning i USA och oro för Greklands skuldsituation. Dollarn, som nu handlas till den högsta nivån mot euron sedan år 2003, fick även stöd från stark amerikansk statistik under eftermiddagen.

“Det var ingen specifik nyhet som utlöste avyttringarna utan snarare den växande insikten på marknaden om att eurons politiska och ekonomiska utmaningar troligen kommer att fortsätta under den överblickbara framtiden”, kommenterade BK Asset Management.

Antalet lediga jobb i USA, JOLT, steg till 4,998 miljoner vid utgången av januari månad och hamnade därmed på den högsta nivån på 14 år. NFIB:s index, som mäter optimismen bland ägare av småföretag i USA, steg samtidigt till 98,0 i februari mot 97,9 månaden innan.

Nordea bedömde att dagens siffror, avseende den förväntade effekten på lönerna, stärker sannolikheten för en första räntehöjning från Federal Reserve i juni.

“Därför gör dagens data det ännu mer troligt att Fed inte längre kommer att beskriva sin räntepolicy som “tålmodig” vid mötet den 17-18 mars. Och datan håller sannolikheten för en räntehöjning i juni kvar i spelet”, kommenterade Nordea.

De amerikanska grossistlagren steg vidare med 0,3 procent i januari jämfört med månaden innan, mot förväntningarna om en oförändrad nivå.

Under dagen har EU:s finansministrar mötts och tagit beslut om att ge Frankrike en förlängning med två år för att nå upp till gränsvärdet för budgetunderskottet om 3 procent av BNP. Vidare har man kommit överens om regler kring EU-kommissionens investeringsplan om en europeisk fond för strategiska investeringar.

Inflationsstatistiken från grannländerna var blandad under förmiddagen. I Norge var utfallet om en årstakt på 1,9 procent två tiondels procentenheter svagare än väntat och i Danmark var utfallet på +0,2 procent strax högre än förväntningarna.

Kinas konsumentpriser var upp med 1,4 procent i årstakt i februari, vilket innebar en vändning efter en period med sjunkande inflation. Marknaden hade bara räknat med en inflation på 1,0 procent. Barclays anser emellertid att deflationsriskerna förblir betydande och att det fortsätter att motivera ytterligare penningpolitiska lättnader.

Kinas arbetsmarknadsdepartement uppger att antalet nya jobb som skapades i urbana Kina bromsade in kraftigt under årets två första månader.

Frankrikes industriproduktion överraskade positivt på morgonen samtidigt som Italiens motsvarighet var klart svagare än väntat.

Under morgondagen väntas viktig svensk statistik i form av inflationsförväntningar från Prospera och KPI för februari, som väntas visa på ett platt utfall i februari enligt SIX News analytikerenkät. Arbetsförmedlingen presenterar även siffror över den öppna arbetslösheten, vilken bedöms ha sjunkit till 4,3 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.