Dollarns rekyl dämpar börsen

Det lutar åt minus när Stockholmsbörsen öppnar idag. Främst på grund av dollarns rekyl nu på morgonen men det finns fler tecken.

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar något mindre rörelser men med dragning nedåt när handeln i Europa inleds på måndagen. En viss försvagning på USA-börserna efter den europeiska stängningen på fredagskvällen, ett högre oljepris och en rekyl ned för dollarn håller tillbaka sentimentet.

Börserna i New York slutade med mindre förändringar på fredagen efter en lugn handelssession. Lägre råvarupriser lyfte detaljhandelssektorn och även finanssektorn steg medan råvarurelaterade aktier handlades ned. Både Dow Jones och S&P 500 stängde 0,4 procent högre medan Nasdaq Composite tappade 0,1 procent.

Enligt Wall Street Journal stod S&P:s finanssektor för 20 procent av det totala börsvärdet för ett år och var då den mest dominanta sektorn. Genom den kraftiga nedgång som har varit för många tunga finansaktier är nu sektorns totala börsvärde under 15 procent vilket placerar sektorn bakom både teknik samt energi och råvaror. Till exempel har Exxon Mobil och Chevron större påverkan på Dow Jones än de fem största finansbolagen på indexet.

Dennis Lockhart, chef för Federal Reserve i Atlanta, sade i ett tal på fredagen att krisen på den amerikanska bostadsmarknaden har en bit kvar. Vidare i talet sade Dennis Lockhart att Feds nuvarande ställning vad gäller styrräntan är bra samtidigt som han förutspår att det framöver inom Fed kommer att föras en viss debatt kring en eventuell höjning av räntan. Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, som också talade under fredagen sade att riskerna mot tillväxten har tilltagit sedan Fomc-mötet i juni, och en återgång till normal tillväxt och lägre inflation kommer att äga rum först 2010.

I Asien har det varit väldigt blandat under natten. Japans Nikkei 225 vände upp efter inledande nedgångar och slutade 1,2 procent högre, sedan investerarna handlat upp finansaktier som Mitsubishi UFJ Financial Group och ståltillverkare som JFE Holding. På de kinesiska marknaderna var det däremot fortsatt oro och Shanghai Composite hade vid 8-tiden fallit med 3,4 procent. Hong Kongs Hang Seng Index tyngdes av den svaga utvecklingen i Kina och tappade 1,2 procent.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt så här långt under morgonen. UBS har höjt riktkurserna för flera nordiska skogsbolag. Stora Ensos riktkurs höjs till 7:50 euro från tidigare 6 euro, medan Norske Skogs riktkurs höjs till 28 norska kronor från tidigare 20 norska kronor. UPM Kymmenes riktkurs höjs till 13:50 euro från tidigare 12:50 euro och M-Reals riktkurs höjs till 1:30 euro från tidigare 0:90 euro.

Dagens Industri anser i en analys på måndagen att Sectra-aktien är köpvärd. Vidare har Micronic fått en order på en Sigma7500 från en halvledartillverkare i Asien.

Oljepriset har stigit i den asiatiska handeln under natten och råolja med leverans i september kostar nu under morgonen runt 115:19 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex, motsvarande en uppgång på 1:42 dollar. Bakom uppgången ligger att en storm, namngiven Fay, som befinner sig kring Kuba orsakat evakueringar från oljeriggar och produktionsplattformar i Mexikanska Golfen.

– Fay lyfter upp marknaden en bit. Ökningen är också ett resultat av en översåld marknad och vissa ser detta som ett köpläge, sade Victor Schum, råvarukonsult på Purvin & Gertz, till Bloomberg News.

På valutamarknaden nådde dollarn på fredagskvällen sexmånadershögsta mot både euron och kronan, men har under måndagen successivt försvagats då oljeprisutvecklingen vände riktning. En dollar kostar nu 6:34 kronor, mot 6:38 kronor som högst på fredagen.

Måndagens agenda är tunn. Efter den svenska marknadens stängning, klockan 19.00, rapporteras dock NAHB:s index över förtroendet bland de amerikanska husbyggnadsföretagen. Enligt Bloomberg News enkät väntar analytiker ett index på 16 i augusti, oförändrat från i juli. Ett index över 50 innebär att byggföretagen ser ljust på framtidsutsikterna.

Senare i veckan finns på tisdagen PPI-siffror från både Tyskland och USA. Onsdagen bjuder på protokoll från Bank of Englands penningpolitiska kommittés möte den 7 juli och torsdagen innehåller både Philadelphia Fed Index och ledande indikatorer. På fredagen talar Fed-chefen Ben Bernanke samt brittisk BNP andra kvartalet publiceras jämte EMU-statistik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.