Donald Trump uppges vilja köpa Grönland

USA:s president har anlitat rådgivare för att undersöka om USA kan köpa Grönland, enligt Wall Street Journal och Washington Post.

Donald Trump ska flera gånger ha uttryckt intresse för att köpa Grönland, som idag är autonomt styrt danskt territorium, enligt de amerikanska tidningarna, som citerar anonyma källor nära presidenten. Grönland ska vara av intresse båda på grund av dess naturresurser och dess militärstrategiska betydelse.

Donald Trump kommer att besöka Danmark mellan den 2 och den 3 september och DR:s USA-korrespondent tror att ämnet kan komma att beröras på besöket.

– Det är ju klart, att när en sådan här tanke kommer upp igen och igen omedelbart innan han kommer på statsbesök i Danmark, kan det ju finnas en baktanke med det. Nämligen att ta upp ämnet i Köpenhamn, när Trump möter statsministern, och på sina möten med det grönländska självstyret, säger DR:s USA-korrespondent Steffen Kretz.

Bland danska politiker ses det hela som ett dåligt skämt, enligt DR.

– Jag hoppas att det är ett skämt, för det är en förfärlig och grotesk tanke. Jag är övertygad om att för både Grönland och Danmark skulle detta innebära en stor förlust, säger Radikale Venstres Martin Lidegaard, tidigare utrikesminister.

– Om det är sant, att han går i dessa tankar, så är det ett definitivt bevis på att han har blivit galen. Jag måste säga det som det är: Tanken på att Danmark skulle sälja 50 000 medborgare till USA är fullständigt vanvettig, säger Danske Folkpartis Søren Espersen till Ritzau.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.