Draghi varnar Riksbanken

Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi har varnat centralbanker för att aggressiva penningpolitiska lättnader, som obligationsköp, kan leda till finansiell instabilitet och förvärra inkomstskillnader. Det skriver Financial Times.

Ordföranden sade att den förmodade framgången med penningpolitiken, som ECB:s eget kvantitativa lättnadsprogram, inte får förblinda beslutsfattare för de potentiella konsekvenserna av dessa åtgärder.

”Då användandet av dessa nya instrument kan ha andra konsekvenser än konventionell penningpolitik, speciellt i hänseende till fördelningen av välstånd och resurser, har det blivit än viktigare att dessa konsekvenser identifieras, vägs och mildras där det är nödvändigt”, sade Draghi under ett anförande vid Internationella valutafonden.

Draghi försvarade samtidigt ECB:s penningpolitik och sade att passivitet av centralbanken hade lett till andra risker.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.