Drömbåten aldrig så billig som i höst
Midsommarafton utanför hamnen i Antibes. En Qatarflaggad lyxjakt i 60-metersklassen är på väg in till hamnen par préférence för jetsetet på Rivieran. Ett batteri av fem eller sex antenndomer ovanpå bryggan är allt som stör strömlinjeformen. Fartyget kommer från Ibiza och gör en lång utdragen babordsgir för att komma rätt i hamninloppet. Med 14 personers besättning är skeppet lite ovanligt för sin klass. Den har ingen helikopterplatta – ett aber som kan bli nog så påtagligt när det är bråttom till flyget. Passagen den sista biten in mot Antibes, under helikopterrutten mellan Saint-Tropez och flygplatsen i Nice, påminner de ombordvarande om bekvämlighetsbristen.
Så kanske är det dags för den oljedollarstinna ägaren att byta fartyg. Jakten lägger hur som helst till vid en av de yttre platserna strax innanför vågbrytaren. En prislapp skulle sluta kring 20 miljoner euro, avsevärt billigare än för något år sedan.
Situationen är likartad för såväl storbåtsspekulanter som småbåtsköpare. Det är köparnas marknad i år och inne i Antibes sitter skyltar med texten “à vendre” fastsurrade vid ungefär var tionde båt, många påtagligt bedagade efter många år under Medelhavssolen. Så om inte Qatarkryssaren lockar, vad sägs om en 32 meter lång men samtidigt ganska slank motorjakt med toppfart kring 35 knop? Ägaren sänkte i somras priset på sin Provencebaserade Mangusta 105, utrustad med två dieslar om vardera 2 400 hästkrafter, och med blott 144 gångtimmar, med 2 miljoner euro, eller 30 procent, till 5,7 miljoner euro.
“Ägaren måste sälja”, som det står i annonsen.
Fler än denne måste sälja. Det gäller också i Sverige, där båthandlare och branschkännare är överens om att det är köparnas marknad. En som vet vad som gäller är båtbesiktningsmannen Eje Wåhlstedt, som ägnat 40 år av sitt liv till att värdera båtar. Sällan eller aldrig har fritidsbåtar fallit så snabbt i värde som nu. Det finns flera orsaker.
l Lågkonjunkturen tvingar allt fler att sälja. Det visar sig på begagnatsajten Blocket.se, där 11?000-12?000 båtar var till salu i juni. Förra året vid samma tid var siffran 6?000-7?000.
l Flera konkurser i branschen gör att det står osålda båtlager som måste ut på marknaden. Bland konkurserna märks Uttern, norska branschettan Askeladden, tyska jätten Dehler, svenska Sweden Yachts och tvåan på USA-marknaden, Genmar Holdings.
l Den globala finanskrisen gör det svårare att låna. Det sänker värdet på alla tillgångar.
l Dyrare bränslepriser sänker värdet på motorbåtar, och mest på bensindrivna inombordsbåtar.
l Importen av nya, billiga massproducerade båtar från Tyskland och Frankrike sätter press på de begagnade, mer traditionella nordiska båtarna.
l Pressade handlare tvingas rea ut årets och fjolårets modeller. Nästa år eller i höst blir importbåtarna dyrare på grund av den svaga kronan.
-?Priserna på begagnade båtar är generellt 15-20 procent lägre än tidigare år. Och amerikanska bensindrivna motorbåtar har tappat mycket mer. En traditionell Nimbus eller Flipper, om jag ska ta en båt som folk känner igen, håller sig bättre. Och priset är viktigt, det tycker de flesta, men viktigare ändå är behovsanalysen, säger Eje Wåhlstedt.
Hans slutsats är klar. Efterfrågan är mindre än utbudet och nu i höst är det köpläge.
-?Det är köpläge i?dag. Det känns som om botten har kommit i ekonomin. Köp en båt som är ett eller två år gammal. Då är den intrimmad och hyggligt utrustad.
Tidigare år har svenskar privatimporterat båtar från bland annat England och Medelhavet. En ursvag svensk krona har i praktiken satt stopp för sådana affärer även om det fortfarande går att hitta billiga båtar utomlands.
-?I Medelhavet kryllar det av begagnade båtar på marinorna men det är stendött för oss svenskar. Men tidigare i somras var jag faktiskt på en besiktning i Finland för en svensk köpare – och det är ovanligt numer.
Båthandlare som Affärsvärlden talat med bekräftar bilden av att det är köparnas marknad:
-?Visst märker man av skillnaden. Det är ett stålbad som branschen går igenom och de som klarar sig genom 2009 går stärkta in i 2010. Priserna har ramlat ordentligt, utan vidare 25-30 procent, säger Magnus Stenberg, som från Björlanda Kile Småbåtshamn i Torslanda driver agenturen för norska båttillverkaren Ocean Master.
Konsekvensen för kunderna är att båthandlare nu säljer ut sina fjolårsmodeller billigt, för att minska lagerkostnaderna. Å andra sidan tar de då inget i inbyte – riskerna är för stora.
Till viss del motverkas de dåliga tiderna av att privatexporten nu ökar. Den usla svenska kronan gör att utlänningar kan fyndköpa i Sverige. Men annat än marginell påverkan har inte den båtströmmen, enligt Eje Wåhlstedt.
__________________________________________________________
Expertens val
Affärsvärlden bad besiktningsmannen Eje Wåhlstedt att rekommendera prisvärda båtar.
Förutsättningen är att objekten måste vara prisvärda över tiden och inte bara vid köptillfället.
-?Två tips i varje kategori har jag hittat, säger han och tillägger att om man tittar på begagnatmarknaden så är det bättre att satsa på en något yngre båt – det ger mest valuta för pengarna.
Amerikanska begagnade motorbåtar går också till reapris, inte sällan halva priset.
-?Det gäller Bayliner och Sea Ray (som inte bara byggs i USA). Men de måste vara CE-märkta om de importerats till EU-land efter juni 1998.
-?Och jag tycker att man får mer för pengarna om man köper en segelbåt i?stället för en motorbåt. Men “bränslekostnaderna” är inte lägre för en segelbåt, segel slits och åldras, säger han. Besiktningsmannens val:
Nimbus 26 DC
Finns som begagnad från 1989 för cirka 250 000 till 2002 för cirka 900 000. En populär modell med en bra andrahandsmarknad trots ett relativt högt pris.
Nidelv 25
En norskbyggd snipa med en modern 110 hk dieselmotor som går att köra i högre fart än som är vanligt för snipor. Nypris drygt 900 000. En rejäl båt som borde ha en bättre marknad ju högre bränslepriserna blir.
Avance 24
För en finskbyggd Avance 24 i 30-årsåldern får man betala cirka 60 000 kronor. En snygg och trevlig seglare med pentry och övernattningsmöjligheter.
Dufour 40 Performence
En fransyska byggd i modern teknik med måtten 12,32 x 3,90. Pris med basutrustning är 2 miljoner kronor. Men ett eller två år gammal, intrimmad och fullutrustad, kostar den ca 1,8 miljoner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.