Drömlägena

Bland de 21 företagen finns fem bolag som uppfyller alla kriterier för att vara det "perfekta köpet" för riskkapitalisterna.

I kategorin drömlägena är allt möjligt för den som orkar. Genom att lägga bud på SSAB gör man en kanonaffär redan dag ett. I alla fall om fjolårets vinst håller i sig. Även om årets vinst enbart skulle bero på den hysteriska boomen på stål tjänar SSAB mer pengar i år än i fjol, och även om nästa års vinst blir hälften av årets har man snabbt tjänat ihop tillräckligt med pengar för att det ska vara lönt att göra en affär.

Lägg till att bolagets finansiella ställning är stark, att det går att plocka massor med kapital ur företaget och att det sedan kan säljas vidare till en större konkurrent – så är den eventuella osäkerheten kring resultatutvecklingen ändå inget som stör bilden av att det är mer än väl värt att lägga ett bud på bolaget.

I Volvo är kalkylen ännu bättre. Där går det att skicka ut nettokassan, belåna upp verksamheten kraftigt och sedan sälja av del för del; från lastvagnar till båtmotorer. Industriella köpare finns det för alla delar. Man kan även köpa Göteborgsbolaget och bara räkna pengar, det vill säga inte göra någonting.

Insatsen för ett bud på Volvo ligger på 50 miljarder kronor, pengar som inte är svåra att hitta i dagens klimat, och några större ägare som skulle tacka nej finns det nog inte. Däremot kan det vara politiskt omöjligt att Volvo säljs – någon hittar kanske någon anledning till att säga nej till ett bud.

Tele 2 är också en drömkandidat. Kritiken och problemen till trots finns det starka kassaflöden, fin balansräkning, tillväxt, guldägg (Comviq) och en låg värdering. En affär skulle visa sig lönsam hur man än väljer att göra. Största frågetecknet är givetvis om Stenbecksfären kan tänka sig att sälja, men helt omöjligt är det nog inte.

Att lägga bud på Skanska kostar 47 miljarder med en bra premie. Det behövs bara 14 miljarder i eget kapital och kalkylen blir lysande från dag ett. Fastigheterna börsnoteras, numera värderas börsens fastighetsbolag till premie, vilket ger ett värde på 11-12 miljarder. Nettokassan, som inräknat detta års vinster ligger kring 10 miljarder, plockar man ut och sedan säljer man ut lite specialföretag.

Kvar finns då en byggrörelse som omsätter över 100 miljarder per år och vars intjäning borde ligga runt 3 miljarder per år. Den kan man dela upp i en europeisk och en amerikansk del och sedan sälja av var för sig. Ett bra bud lär till och med Industrivärden säga ja till.

Gambro har när de sålt ut de amerikanska klinikerna en nettokassa på 13 miljarder kronor, motsvarande 40 procent av börsvärdet. Visserligen ska en del av de pengarna delas ut till aktieägarna, men en köpare av hela Gambro kan hinna före detta. Eller så kan ett bud läggas efter utdelningen, eftersom det då finns en stor kassa kvar och bolaget har en stabil verksamhet och ett guldägg. Tillväxt och bra intjäning plus kassa, bättre kan det inte bli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight