”Du kan inte bara sticka”

Utländska affärsmän flyr ett allt tuffare Ryssland. Men inte alla. Affärsvärlden möter it-företagarna Joakim Grönvall och Mathias Eklöf i Moskva.

Bakom en ståldörr inte långt från det centrala Pushkintorget sitter Joakim Grönvall och Mathias Eklöf, två svenska företagare i trettioårsåldern. Klockan är efter sju på kvällen, men kontoret – ett gammalt bankvalv – är i princip fullt. Duon driver Yell.ru – ett internetföretag som har sitt ursprung i ryska Gula sidorna och numera är en företagskatalog med recensioner. Ett 70-tal personer jobbar för dem.

– Man blir väldigt schizofren av att vara här. Saker är både och. Det känns bra, men samtidigt dödas folk på gatan, säger Joakim Grönvall.

Han var med och byggde upp den tidiga sociala medier-sajten Bilddagboken, som såldes till finansmannen Sten Mörtstedt. Kompanjonen Mathias Eklöf byggde en ­social pokerplattform kallat Betfriends, som senare Betsson köpte. Utan någon kunskap i ryska kom Joakim Grönvall till Moskva i slutet på år 2012, lockad av att försöka vända Yell.ru. Drygt ett år senare anslöt sig Eklöf, som läst ryska på försvarets tolkskola. Då var Yell.ru ett stapplande bolag, som drogs med samma problem som svenska Eniro: en brist på fungerande affärsplan.

Joakim Grönvall och Mathias Eklöf tog kontroll över bolaget och satte i gång omvandlingen. I juni 2014 investerade Stenbecksfärens Kinnevik 11 miljoner dollar, motsvarande 94 miljoner kronor. Kapitaltillskottet skedde just i dollar och har med rubelns fall inneburit att kassans realvärde fördubblats.

– Pengarna räcker till att ta över Ryssland. Man kan säkert gå in i andra marknader runt omkring också, säger Joakim Grönvall.

Internettjänsten har vuxit stadigt. Från bottenläget har antalet besökare tjugofaldigats. I dagsläget har man runt 5 miljoner besökare i månaden vilket motsvarar den runt 80:e mest välbesökta sajten i Ryssland. Jämförelsevis är den svenskägda ryska radannonstjänsten Avito sexfalt större med runt 30 miljoner besökare i månaden.

Affärsidén är att sälja prenumerationer till företagen där de för ett antal svenska tusenlappar får redigera sin profilsida på katalogtjänsten.

– Vi skulle vara lönsamma om vi inte fortsatte expansionen, säger Grönvall.

Dessutom kan kunder betygsätta företagen. Ett sätt att sålla ut bra och dåliga företag. Behovet är enormt i Ryssland. Joakim Grönvall drar en parallell till att han som arbetsgivare har en lika stor utmaning att sålla bland rekryteringar.

– Du kan ha personal som är hur bra som helst och personal som är hur dålig som helst, alltså mycket sämre än lägstanivån i Sverige.

Duon säger sig vara säkra på att allt nu pekar åt rätt håll. Mathias Eklöf dricker en proteinshake och talar om finansfilosofen Nassim Taleb och hans teorier.

– Hur skapar man optioner med obegränsad uppsida och möjligheter att tjäna pengar? Jo, man flyttar till Ryssland. Och här blir man internet-entreprenör!

I nästa stund är han filosofisk och rann­sakar sig själv.

– Men tja, större bolag har ju visserligen misslyckats … Men vi kommer att lyckas. Ja, vi kommer att lyckas!

Joakim Grönvall konstaterar att det bland personalen har märkts av ett tuffare ekonomiskt läge, vilket följts av krav på arbetsgivaren.

– De begär högre lön för att rubeln har fallit, men samtidigt applåderar att man gått in i grannlandet. Det går inte ihop, men det kan man inte säga till dem.

Mathias Eklöf gör klart att det inte är något alternativ för dem att lämna Ryssland. Kinnevik krävde att de skulle köpa in sig i bolaget, för att bevisa sitt engagemang.

De har bägge stadgat sig och har ryska flickvänner.

– Vi kommer vara här ett par år till i varje fall, säger Grönvall.

Mathias Eklöf filosoferar igen.

– Alla säger att entreprenörer har sådan frihet, men det är inte sant. Du måste faktiskt jobba stenhårt och du kan inte bara sticka.

Detta är en kortare version av ”Du kan inte bara sticka”, ett reportage om de svenska affärsmännen som vägrar lämna Ryssland. En längre version går att läsa i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa intervjun i sin helhet här.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.