Dyra läkemedel driver upp vårdkostnader

Vårdens kostnader stiger i takt med att nya läkemedel mot cancer och sällsynta sjukdomar kommer ut på marknaden. Världens årliga nota för läkemedel spås öka med en tredjedel, till 1,4 biljarder dollar, till år 2020. Det framgår av en färsk rapport från IMS Institute for Healthcare Informatics som Bloomberg skriver om.

Enligt rapporten kommer cancerläkemedel stå för den största delen av notan, omkring 110 miljarder dollar, följt av läkemedel mot autoimmuna sjukdomar och därefter läkemedel mot hepatit.

Kostnaderna kring läkemedel mot hepatit, med exempel som Gileads Sovaldi och Harvoni samt Abbvies Viekira Pak, beräknas uppgå till 48 miljarder dollar.

Läkemedel som höjer eller sänker immunförsvaret räknas också stå för en större del av notan och likaså läkemedel mot hiv.

Uppdelat per marknad spås USA stå för den största andelen av läkemedelskostnaderna, motsvarande 41 procent, medan Kina väntas stå för 11 procent.

Vidare spår IMS att omkring 225 nya läkemedel kommer att introduceras på marknaden inom kommande femårsperiod, varav majoriteten kommer inom indikationsområdena cancer och sällsynta sjukdomar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.