Dyrköpt datatrafik

Med en enorm skuldbörda gick teleoperatören Song på knäna. Nu är skulden borta och lönsamhet ligger inom räckhåll.Men börsen har tagit ut alldeles för mycket i förskott.

I slutet av förra året var frågan om Song överhuvudtaget skulle överleva eller om långivarna helt sonika skulle sätta bolaget i konkurs. Nu blev det i stället en finansiell rekonstruktion som i efterhand framstår som en av de mer lyckade och mer konsekvent gemomförda i efterdyningarna av den svenska it-bubblan. Nya och gamla aktieägare hade skäl att bli aningen gladare. Lite för glada, visar det sig nu. Att värdera bolaget till över två miljarder kronor, som aktiemarknaden gör i dagsläget, är i saftigaste laget. För liksom på andra telemarknader är konkurrensen och prispressen hård också inom datakommunikation för företag, den delmarknad där Song slåss.

Och även om ryggsäcken på flera miljarder i skulder har kastats av så kvarstår för Song att nå lönsamhet.

Det första kvartalet nådde Song ett rörelseresultat före avskrivningar på 14 miljoner kronor. För hela 2003 räknar Song med att generera betydande positivt rörelseresultat före avskrivningar och ett positivt kassaflöde ska nås det andra kvartalet 2004.

Trots Songs historiska prognosmissar så har bolaget alla möjligheter att uppfylla de nu lagda prognoserna. Men det räcker knappast för att motivera dagens värdering.

Det som talar för Song är att bolaget framför allt verkar på en snabbväxande del av marknaden för datakommunikation mellan företag, så kallad IP-VPN. Det betyder i stort sett datakommunikation baserad på internetteknik. Totalt i de nordiska länderna är företagens datakommunikation värd mellan 13 och 14 miljarder kronor, men även om trafiken ökar snabbt så betyder inte det att intäkterna för branschen också ökar. Tvärtom.

Tuff konkurrens, effektivare teknik och mycket överkapacitet i fibernäten skapar tillsammans en formidabel prispress. Den del som drabbas hårdast är visserligen traditionell datakommunikation, där de gamla monopolen är störst och därmed har mest att förlora. Det finns en tydlig och kraftig trend för i synnerhet mindre och medelstora företag att göra sin datakommunikation IP-baserad.

Song omsätter runt 2,2 miljarder kronor på årsbasis, men fortfarande är mer än hälften vanlig rösttelefoni som har mycket lägre marginaler än datatrafik i det egna nätet. Songs strategi för att nå lönsamhet är att öka datatrafikens andel av omsättningen och det första kvartalet steg intäkterna från data 7 procent jämfört med föregående kvartal, och andelen ökade till 44 procent från runt 40 procent förra året. Samtidigt steg bruttomarginalen något, till 42,7 procent.

För att motivera dagens börsvärde borde Song nå ett kassaflöde eller vinst före skatt på runt 200 miljoner kronor. För att nå dit krävs en förbättring med runt 350 miljoner på årsbasis från nuvarande nivåer. Det innebär en förbättring av bruttomarginalen med cirka 15 procentenheter vilket inte är möjligt ens om hela omsättningen idag vore datatrafik. Omsättningen bör kunna öka genom att Song ökar sin marknadsandel, men den kraftiga prispressen dämpar ändå försäljningstillväxten mätt i kronor.

Det samarbete med TietoEnators dotterbolag Dotcom Solutions som annonserades i tisdags stärker Songs möjligheter att kämpa mot framför allt TeliaSonera och Telenor. Att TietoEnator samtidigt vill minska sitt ägande i Dotcom öppnar dessutom för en framtida strukturaffär.

I sinom tid kanske Song når ett resultat som når upp till nuvarande börsvärde men vägen dit är båda knagglig och fylld med fallgropar. Dagens värdering tar inte hänsyn till dessa. Effekten är att börsen redan räknar med såväl marginalförbättring som tillväxt. Det är möjligt men långt ifrån riskfritt.

Sälj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.