Dyster prognos: Svensk ekonomi sämst i EU

Sveriges ekonomi går sämst av alla 27 länder i EU, enligt EU-kommissionens vinterprognos för 2023.
Dyster prognos: Svensk ekonomi sämst i EU - Virus Outbreak Belgium EU
EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis. Foto: Johanna Geron, Pool via AP
Enligt EU-kommissionen så backar den svenska ekonomin med 0,8% under 2023, och blir EU:s enda minusland.

I prognosen för 2024 ökar tillväxten i Sverige med 1,2%, men blir trots det även då sämst.

”Hushållen kommer att anpassa sina konsumtionsutgifter ytterligare som svar på förlusten av reala disponibla inkomster, den höga osäkerheten och den ökande arbetslösheten”, skriver kommissionen.

För EU och eurområdet lyfts tillväxtutsikterna i år med 0,8% respetive 0,9%. Båda områdena kommer därmed med liten marginal att undgå den tekniska recession som förväntades vid årsskiftet.

EU:s arbetsmarknad har uppvisat fortsatt goda resultat, med en rekordlåg arbetslöshet på 6,1% fram till slutet av 2022, men motvinden blåser dock fortfarande starkt, står det i rapporten.

”Vi är något mer optimistiska när det gäller tillväxtutsikterna och den förväntade inflationsminskningen i år. Men vi står fortfarande inför flera utmaningar”, skriver finansansvarige vice kommissionsordföranden Valdis Dombrovskis.

Konsumenter och företag står fortfarande inför höga energikostnader, och i och med att inflationstrycket består kommer åtstramningen av penningpolitiken att fortsätta, vilket tynger affärsverksamheter och hämmar investeringar.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets