Dystra siffror sänkte börsen
Efter stängning var OMXS30 1,5 procent lägre till noteringen 854,7. Omsättningen uppgick till 9,7 miljarder kronor.
Börserna i USA inledde handeln negativt, drivet bland annat av ett stigande oljepris efter att Iran meddelat att landet är på väg mot ett “stort genombrott” i landets kärnenergiprogram. Även den svaga rapporten från General Motors påverkade sentimentet negativt.
Amerikansk sysselsättningsstatistik som presenterades på eftermiddagen svensk tid kom in bättre än förväntat, men lyckades endast tillfälligt lyfta börsen en aning.
– Sysselsättningen minskar och vi har fortfarande inte fått bukt med problemen i fastighetsmarknaden. Så det finns fortfarande en hel del för aktiemarknaden att bekymra sig över, sade en förvaltare till Bloomberg News med anledning av den amerikanska statistiken.
– Arbetsmarknadsrapporten kom in bra och fick marknaden att bli lite positiv och sedan kom ISM-siffran, som också var bättre än väntat, men marknaden backar ändå, konstaterar en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.
De amerikanska inköpschefernas index (ISM) noterades till 50,0 i juli. Analytiker hade spått att index skulle sjunka till 49,0 under månaden, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.
Verkstadssektorn var den sektor som tyngde mest under fredagens handel.
– Verkstadssektorn har under de inledande dagarna i den här veckan gått starkt. Vad vi ser nu är en normal rekyl med vinsthemtagningar, säger samma mäklarchef till Direkt.
SSAB backade 4,5 procent till 160:50 kronor, Sandvik var ned 2,5 procent till 77:75 kronor och Atlas Copco sjönk med 2,9 procent till 914:75 kronor.
Autoliv var ned 3,3 procent till 233:00 kronor efter att BMW vinstvarnat och sänkt sin resultatprognos, detta efter en enligt bolaget kraftig försämring av affärsförhållanden.
Vinstvarningen var väntad efter att Daimler i förra veckan sänkt sin prognos, men BMW-aktien föll ändå med 5,3 procent i Frankfurt. 5 procent av Autolivs omsättning kommer från affärer med BMW.
Fastighetssektorn gick starkt, efter att statistik visade på en avtagande tillväxt i Sveriges ekonomi vilket minskade risken för en räntehöjning. Kungsleden var upp 3,8 procent till 44:30 kronor, Fabege steg 2,5 procent till 44:80 och Castellum lyfte 2,1 procent till 62:00.
Betsson sjönk med 2,5 procent till 67:25 kronor trots att bolagets rapport visade både stigande omsättning och resultat. Analytiker pekade på att casinoverksamheten utvecklades mycket positivt på den relativt mogna nordiska marknaden under det andra kvartalet medan pokerverksamheten sjönk på grund av valuta- och säsongseffekter.
Bolaget redovisade en stark topline men svagare marginaler, det var därför som aktien inte ville upp, sade en mäklare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.