ECB-chefen: Finns ingen anledning för oss att agera som Fed

Det finns ingen anledning för ECB att agera likt Federal Reserve. Det säger ECB-chefen Christine Lagarde i fransk radio på torsdagen.
ECB-chefen Christine Lagarde
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Hannibal Hanschke/TT
Hon menar att USA ligger före Europa vad gäller ekonomisk återhämtning. Federal Reserve drar ned på tillgångsköp och diskuterar räntehöjningar under året. Hon pekar också på att den amerikanska inflationen är högre än den europeiska.

Hon bedömer att inflationen kommer gradvis stabiliseras och lätta under 2022. ECB-chefen ser en inflation för helåret om 3,2 procent och bedömer att det sker en viss stabilisering inom problemen i leveranskedjan.

Den tyska tioåriga räntan, som ses som benchmark, har den senaste tiden gått över noll procent, vilket inte hänt sedan 2019. Enligt Lagarde är det exempel på att ekonomin är under förbättring.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.