ECB gick back 1,3 miljarder euro förra året

Europeiska centralbanken ECB gick back 1 266 miljoner euro, motsvarande 14 150 miljoner kronor, under 2023 jämfört med ett nollresultat året innan.
ECB-chefen Christine Lagarde
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Hannibal Hanschke/TT

I förlusten ingår den avsättning på 6 620 miljoner euro som ECB använt för finansiella risker.

“Förlusten, efter nästan två decennier av betydande vinster, återspeglar den roll och de nödvändiga politiska åtgärder som eurosystemet fått vidta för att uppfylla sitt huvudmål att upprätthålla prisstabilitet och påverkar inte ECB:s förmåga att bedriva en effektiv penningpolitik”, heter det.

ECB:s räntekostnader uppgick till netto 7 193 miljoner euro, jämfört med 900 miljoner euro i netto ränteintäkter året innan. De ökade räntekostnaderna är främst som resultat från ECB:s nettoskuld i Target som uppgick till 14,2 miljarder euro (2,1).

“De högre kostnaderna berodde på höjningen av räntan på de huvudsakliga refinansieringstransaktionerna, som är den ränta som används för att betala ränta på denna skuld och som ökade från ett genomsnitt på 0,6 procent 2022 till ett genomsnitt på 3,8 procent 2023”, skriver ECB.

ECB kommer inte att ge någon utdelning för 2023 till de nationella centralbankerna i euroområdet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets