ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad 

ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,00%.
ECB
ECB i Frankfurt. Foto: AP Photo/Michael Probst/TT


ECB-rådet bedömer att framstegen i den ekonomiska återhämtningen och mot dess medelfristiga inflationsmål möjliggör en stegvis minskning av takten i dess tillgångsköp under de kommande kvartalen.

Under det första kvartalet bedömer rådet att nettotillgångsköpen i PEPP-programmet kan genomföras i en lägre takt än under föregående kvartal. ECB kommer avsluta tillgångsköpen under PEPP i slutet av mars nästa år.

Vidare har ECB beslutat att nettoköpen under APP-programmet ska ske i takt om 40 miljarder euro i månaden under andra kvartalet och 30 miljarder i månaden i tredje kvartalet. Från oktober 2022 kommer nivån ligga på 20 miljarder.

ECB-rådet förväntar sig att styrräntorna kommer att ligga kvar på nuvarande eller lägre nivåer tills de ser inflationen nå 2% långt före slutet av sin prognoshorisont och varaktigt under resten av prognoshorisonten.

ECB, % december, 2021 Konsensus november, 2021
Styrränta 0,00 0,00 0,00

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.