ECB-ledamot varnar för klibbig inflation

Europeiska centralbanken ECB måste fortsätta höja styrräntan eftersom den underliggande inflationen är klibbig och riskerna är på uppsidan. Det uppger den slovakiske ECB-ledamoten Peter Kazimir,
ECB
ECB i Frankfurt. Foto: AP Photo/Michael Probst/TT

ECB höjde under gårdagen som väntat räntan med 0,50 procentenheter till 3,50 procent. Däremot gavs ingen vägledning om hur penningpolitiken kommer utvecklas framöver.

Inför beslutet var det också osäkert om höjningen skulle bli av givet senaste veckans bankfrossa. Den har fått vissa bedömare att tro att centralbankerna kommer avvakta med fler höjningar, men detta är något som inte delas av Kazimir, rapporterar Reuters.

”Inte ens de aktuella händelserna på finansmarknaderna ändrar min uppfattning att vi måste fortsätta”, säger Kazimir i ett blogginlägg och fortsätter.

”Jag är mycket väl medveten om hur känslig situationen är../../.. men vi har ännu inte nått mållinjen”.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.