ECB redo att använda okonventionella åtgärder

Europeiska centralbanken kommer att börja köpa säkerställda obligationer i mitten av oktober månad och ABS:er under det fjärde kvartalet. Mario Draghi håller också dörren öppen för att genomföra ytterligare icke konventionella åtgärder om det skulle bli nödvändigt.

Europeiska centralbanken har möjliggjort att kunna inleda det tidigare aviserade tillgångsköpsprogrammet rörande säkerställda obligationer i mitten av oktober månad, medan det aviserade programmet för köp av ABS-tillgångar (tillgångar med underliggande säkerhet) avses inledas någon gång under det fjärde kvartalet 2014.

Det säger ECB:s ordförande Mario Draghi vid pressträffen efter dagens styrräntebesked där centralbanken som väntat lämnade styrräntorna oförändrade i närheten av nollstrecket, i linje med marknadens förväntan.

Tillgångsköpen väntas pågå under minst två år, och torde bidra till att lätta den penningpolitiska hållningen brett, uppger han.

ECB-chefen upprepar samtidigt budskapet att dessa två tillgångsköpsprogram, tillsammans med likviditetsåtgärden TLTRO till affärsbankerna, sammantaget kommer att ha en betydande effekt på centralbankens balansräkning.

De nya åtgärderna kommer att påverka särskilda segment som är viktiga för ekonomin, säger Mario Draghi.

Det är svårt att uppge någon exakt storlek på programmen eftersom de växelverkar med varandra.

”Den totala effekten blir betydande, och vår balansräkning väntas öka mot den storlek den hade i början av år 2012”, säger Mario Draghi i linje med tidigare besked.

Vid mötet beslutade ECB-direktionen om viktiga operationella detaljer kring de båda tillgångsköpsprogrammen. Fler detaljer om programmen kommer att presenteras i ett pressmeddelande klockan 15.30 i eftermiddag svensk tid.

ECB ser övergripande dämpade utsikter för inflationen och en försvagning av euroområdets tillväxtmomentum. Genomförandet av de nya åtgärderna kommer att understödja den stadiga förankringen av inflationsförväntningarna i linje med målet att inflationen ska vara nära, men strax under, två procent.

I takt med att ECB:s åtgärder får effekt på ekonomin kommer de att medföra en inflation närmare målet, resonerar Mario Draghi som samtidigt håller dörren öppen för att genomföra ytterligare icke-konventionella åtgärder om det skulle bli nödvändigt.

”Direktionen är enhällig i sin avsikt att använda ytterligare icke-konventionella åtgärder inom mandatet”, upprepar Mario Draghi.

Riskerna kring de ekonomiska utsikterna förblir på nedsidan, uppger han vidare. Särskilt den senaste tidens försvagning av tillväxtåterhämtningen i euroområdet, tillsammans med förhöjda geopolitiska risker, riskerar att tynga ekonomin, enligt ECB-chefen.

Mario Draghi efterlyser strukturella reformer i flera länder och pekar ut avsaknad av tillräckliga framsteg rörande strukturreformer i euroländer som en viktig nedsiderisk för de ekonomiska utsikterna.

Barometerdata till och med september bekräftar försvagningen i euroområdets tillväxtmomentum, samtidigt som datan är i linje med en blygsam ekonomisk expansion under årets andra hälft, enligt Draghi.

Inför 2015 ser centralbanken utsikter till en måttlig ekonomisk återhämtning i euroområdet, men faktorerna kring denna analys måste övervakas noggrant, heter det. Den inhemska efterfrågan väntas stödja av flera faktorer, däribland lägre energipriser, men samtidigt väntas ekonomin dämpas av flera andra faktorer.

ECB ser ett dämpat underliggande inflationstryck samt en dämpad penningmängds- och kreditdynamik. Inflationen väntas vara låg under kommande månader, och prisökningstakten väntas sedan öka gradvis under 2015 och 2016.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.