ECB: Stor oro över digitala valutor

Euroländernas finansministrar är mycket oroade av digitala valutor, som Facebooks Libra. Ministrarna vill att kraven för myndighetsgodkännande sätts mycket högt.

Det sade ECB:s direktionsledamot Benoit Coeuré vid en presskonferens efter eurogruppens möte på fredagen.

“Vi måste titta mycket noga på dessa projekt”, sade han.

Internationella överenskommelser behövs för att undvika skiftande regleringsnivåer runt om i världen. Det skulle kunna leda till en kapplöpning mot lägsta möjliga reglering och regelarbitrage, sade han.

G7 arbetar med frågan och en rapport kommer i oktober.

EU behöver också en gemensam hållning, sade Benoit Coeuré.

EU-kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis sade att kommissionen utreder frågan, bland annat om en särskild lagstiftning behövs för kryptovalutor. Riskerna för den finansiella stabiliteten måste utredas, sade han.

Benoit Coeuré sade att EU måste tänka nytt för att göra betalningssystemen billigare och snabbare. Även ECB måste öka takten i att analysera digitala valutor, sade han.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här