Edberg och storfonder rensar i konsultjätten

Ett antal utländska aktivistfonder ihop med svenska Catella och Stefan Edbergs fondbolag Case är på väg att byta ut nästan hela styrelsen i den svenska mjukvaru- och konsultkoncernen IBS.

Gruppen har jobbat i IBS valberedning under hösten och presenterar nu ett radikalt förslag till förändring av bolagets styrelse, uppbackade av ägare med över hälften av rösterna i bolaget, som har ett börsvärde på cirka 2 miljarder kronor. Följande ledamöter sparkas ur styrelsen: Elisabet Annell, Sigrun Hjelmquist, Kai Hammerich, Lars V Kylberg och Stig Nordfeldt.

Bara ordföranden, förre chefen för amerikanska NCR, Lars Nyberg och Catellas vd Johan Björklund får förnyat förtroende. Till nya ledamöter föreslås:

* Vinit Bodas, 41 år. I dag ”Chief Investment Officer” för hedgefonden Deccan Value Advisors, en av de nya storägarna i IBS.

* Jan Jacobsen, 56 år. Under många år finanschef i H&M och Stefan Perssons närmaste man. I dag fristående konsult och styrelseledamot i IBS-ägaren och tillika Stefan Edbergs aktiefondbolag Case Investment AB.

* Gunnel Duveblad, 51 år. Tidigare Nordenchef för konsultjätten EDS, i dag styrelseproffs i bland annat Nordea Bank AB.

* Pallab Chatterjee, 56 år, är i dag vice vd och produktionschef på den globala konsultjätten i2 Technologies.

Bakgrunden till förändringarna är de stora förändringar som skett i IBS ägarlista det senaste året. Det var i januari i fjol som Affärsvärlden kunde avslöja att bolaget fått nya huvudägare i form av fonden Silver Point, specialiserad på affärssystembolag. Silver Point är i dag största ägare i IBS räknat på kapitalet med 7,2 procent av aktierna, men har bara drygt 5 procent av rösterna.

Röstmässigt störst är det svenska finansföretaget Catella med 16 procent. Lika mycket har den amerikanska fonden Deccan efter att i höstas ha köpt halva Catellas innehav. Fyra i ägartoppen är fondbolaget Case, startat av ett antal Catellaavhoppare samt tennisspelaren Stefan Edberg.

Dessa fyra har utgjort den nomineringskommitté som nu lägger det radikala förslaget. Ordförande har varit Henrik Jonsson från Catella. Enligt honom har det inte varit några stridigheter inom nomineringskommittén.

– Jag anser att nomineringskommitténs arbete löpte på bra utan några större kontroverser. Det hade skett ett antal större förändringar i ägarlistan under året, och både valberedningen och förslaget till ny styrelse är en naturlig konsekvens av det. Vi har nu ett styrelseförslag som backas upp av över 50 procent av de totala rösterna i bolaget, säger Henrik Jonsson på Catella, ordförande i IBS nomineringskommitté.

– Vi i nomineringskommittén ansåg att bolaget borde få en lite mindre styrelse. Nu föreslår vi visserligen bara en minskning till sex ledamöter, men det är ett steg i rätt riktning. Vi tyckte också att styrelsen borde kompletteras med personer med mer erfarenhet av internationell konsultverksamhet, vilket vi tycker att vi får med det här förslaget, säger Henrik Jonsson.

Exakt vad de nya ägarna vill att den nya styrelsen ska göra är än så länge oklart. När Affärsvärlden uppmärksammade ägarförändringarna i fjol intervjuades den som var ansvarig för IBS-investeringen på Silver Point, Rishi Bajaj

– Silverpoint är en investeringsfirma som tar positioner i undervärderade bolag, (så kallade värdeinvesterare, reds anm). Vi har varit väldigt involverade i den amerikanska mjukvarusektorn och har på så sätt lärt oss branschen. Vi tror att IBS med sitt utmärkta management erbjuder stora värden, sa Rishi Bajaj då.

Silver Point har varit väldigt framgångsrik i sina placeringar i amerikanska mjukvarubolag, däribland JD Edwards och Lawson. De var största ägare i Lawson och när denne lade ett bud på svenska Intentia upptäckte de konkurrenten IBS.

Den andra stora fonden bland IBS-ägarna, Deccan, har också uttryckt vilja att driva på för förändringar i bolaget. Enligt en artikel i Dagens Industri i december har Vinit Bodas, som nu föreslås till styrelsen, träffat företagsledningen i IBS.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.