Egenföretagare ser oroligt på framtiden

SEB:s nya Företagarindikator, som ska synliggöra egenföretagarnas situation, visar på en dämpad framtidstro de kommande tre månaderna.
Bostad
F oto Hasse Holmberg / TT

SEB:s Företagarindikator tar temperaturen på företagarnas framtidsutsikter de kommande tre månaderna. I december ligger indikatorn på minus ett, vilket visar på en dämpad framtidstro. Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden är 17%. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling uppgår till 18% och andelen som tror på oförändrad utveckling ligger på 61%.

“Pandemin har haft ett järngrepp om det svenska företagsklimatet under 2020 och egenföretagarna har varit särskilt utsatta när de behövt balansera de medicinska och ekonomiska riskerna med att fortsätta bedriva sin verksamhet. Stödåtgärderna har varit många men i flera fall har de nått företagare för sent eller inte alls”, säger SEB:s företagarekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Indikatorn tittar även på utvecklingen av omsättning, likviditet och arbetstid. Här har samtliga indikatorer utvecklats negativt. Under december ligger omsättningen på minus 22 enheter, likviditeten på minus 9 enheter och arbetstiden på minus 18 enheter.

“Analysen av företagares verklighet blir inte komplett utan att också den ekonomiska bilden inkluderas. Genom att komplettera den kvalitativa Företagarindikatorn med en kvantatitiv tillbakablick skapas en större förståelse för företagarnas situation. Det faktum att fler företagare uppger att omsättningen minskade snarare än ökade jämfört med förra månaden ger stöd till den lätt pessimistiska framtidstron och det är långt ifrån säkert om vi nått botten ännu”, säger Américo Fernández.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.