Ekka Lundin om anonymiserad aktiehandel: ”Det går åt fel håll”

Den 1 december anonymiserar Nasdaq handeln på Mid Cap, Small Cap och First North. "Traders kommer kanske att handla mindre nu och då blir det ju en sämre marknad för alla", säger tradern Ekka Lundin till Affärsvärlden.
Ekka Lundin om anonymiserad aktiehandel: ”Det går åt fel håll” - ekka lundin
"Det är väl de stora köparna som vill hålla sig anonyma, så man inte ska kunna se hur de handlar. Nasdaq känner väl pressen från dem", säger tradern Ekka Lundin.

Sedan 2019 är all handel i OMX30-bolag anonym och 2020 utökade Nasdaq beslutet att även omfatta Large Cap. I dag kom beskedet att i stort sett all handel på Stockholmsbörsen blir anonymiserad från och med den 1 december.

En anonymiserad handel innebär att det inte går att se vilken bank det är som köper och säljer en viss aktie.

När beslutet blev känt efter att Pavas MehraPareto Securities twittrat om det, så höjs nu många röster från heltidtraders, däribland Erik ”Ekka” Lundin:

”det är vår marknad”

”I de mindre bolagen är det vi privatpersoner som handlar. På Large Cap spelar det inte så stor roll att den blev anonymiserad, men de här mindre listorna är vår marknad, det är vi privatpersoner som håller uppe den här marknaden”, säger han.

De som drabbas är främst traders som sitter och tittar mycket i orderböckerna på handeln menar Ekka Lundin:

”Man tittar ju vem som köper och säljer sen gör man en analys utifrån det, man kan dra slutsatser om nån mäklare exempelvis fortsätter köpa eller om nån bank slutar sälja. Vi gillar transparansen i marknaden, den ska vara hög”, säger han.

ger bättre handel

Nasdaq å sin sida menar att anonymitet ger en bättre handel:

”Detta gynnar aktiemarknaden i stort. Öppenheten vi har idag innebär stora utmaningar för aktörer som inte vill dela sina handelsmönster som i stället skickar sina orders via större aktörer vilket skadar effektiviteten i marknaden. Genom detta kommer vi kunna skapa en effektivare marknad med bättre likviditet, lägre spreads och högre handelsvolymer vilket vi också sett när vi infört detta på Large Cap och även ser stöd för i forskning”, säger Nasdaqs presschef Erik Gruvfors till Affärsvärlden.

Ekka Lundin håller inte med:

”I en synlig marknad ser du om en aktör handlar stora volymer och kan agera utifrån det, exempelvis om en blankare är på väg att täcka en stor position. Nu kommer man inte att kunna se det”.

Vem tjänar på det här då?

”Det är väl de stora aktörerna som vill hålla sig anonyma, så man inte ska kunna se hur de handlar. Nasdaq känner väl pressen från dem”, tror Ekka Lundin.

Erik Gruvfors menar att det nuvarande systemet skadar effektiviteten:

”Idag använder vissa firmor andra medlemmars ID för att dölja sina handelsmönster. Detta skadar den övergripande effektiviteten i marknaden eftersom de i stället skickar sina orders via större aktörer som matchar dessa orders internt. Detta leder i sin tur till en ökad risk för att andra medlemmar med lägre marknadsandel förbigås och inte får igenom sina orders”.

Ekka Lundin handlar även mycket i Norge där all handel är anonym och menar att den typen av marknad är mycket sämre.

”Det här går åt fel håll, vi som vill handla, vi kanske drar tillbaka våra intressen och då blir det ju en sämre marknad för alla. Det tjänar ju ingen på”, avslutar han.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.