Ekobrottsmyndigheten larmar om ny typ av aktiefusk

Ekobrottsmyndigheten utreder en ny fuskmetod för att manipulera aktiekurser, rapporterar Dagens Industri.

Det handlar om ett förfarande som kallas “cross-market manipulation”, där personer arbetar synkroniserat med att lägga köp- och säljordrar på motsvarande produkter på två skilda marknadsplatser för att påverka och dra nytta av skillnaderna mellan bästa köp- och säljpris på korrelerande produkter.

– Det kan vara en väldigt lönande business. Vi har flera utredningar igång kring det här förfarandet, även där folk jobbar tillsammans. En lägger ordrarna i Stockholm och en i London, säger Jan Leopoldsson vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare till Di.

På så vis tros personer kunna tjäna hundratusentals kronor på bara några dagar.

I den svenska utredning som har nått längst har det gjorts en husrannsakan där det säkrades bevis och två personer har frihetsberövats för att förhöras. Ännu har ingen åtalats.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.