Ekonomen: ”Inflationssiffran en lättnad för Riksbanken – i höst ska vi ner”

Inflationen i juli var något lägre än förväntat - och det är i sin tur en "lättnad" för Riksbanken, enligt SEB:s ekonom Robert Bergqvist.
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.
SEB-ekonomen Robert Bergqvist. Foto: Jessica Gow / TT

Nya siffror från SCB visar att KPIF-inflationen i juli var 6,4%. Det kan jämföras med förväntningarna om 6,5%. SEB:s ekonom Robert Bergqvist framhåller på Twitter att även kärn-KPIF kom in något lägre än väntat – den faktiska siffran blev 8,0% medan förväntningarna låg på 8,1%.

Livsmedel är en faktor till att kärninflationen fortsatt är hög, enligt Bergqvist.

”Ingen stor dramatik i utfallet – räntan höjs i september. Under hösten ska vi ned!”, skriver han.

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg drar å sin sida en referens till det just nu pågående världsmästerskapet i fotboll:

”Bara första halvlek i inflationsmatchen”, skriver hon på Twitter.

Juli-inflationen var i linje med Swedbanks prognos och snäppet högre än Riksbankens prognos, enligt Andreas Wallström, prognoschef på just Swedbank. Att tjänsteinflationen däremot steg till nya toppnivåer är ”dåliga nyheter” för den svenska centralbanken, skriver han på Twitter.

Swedbank står fast vid sin prognos om att Riksbanken kommer höjer räntan med 25 punkter vid ytterligare två tillfällen.

Inget i tisdagens inflationsskörd ändrar prognosen att Riksbanken höjer räntna i både september och november, säger Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, i en kommentar. Blir det så, når styrräntan 4,25% i november.

”Inflationen dröjer sig kvar på en hög nivå, och det blir svårt för Riksbanken att få ned den till två procent inom överskådlig tid. Kronan behöver bli starkare för att hjälpa till att få ned inflationen märkbart. Räntedifferensen mot utlandet är det viktigaste för att kronan ska stabilisera sig och bli starkare”, säger han.

Sverige, % juli, 2023 Konsensus juni, 2023
KPI, YY 9,3 9,3 9,3
KPIF, YY 6,4 6,5 6,4
KPIF exklusive energi, YY 8,0 8,0 8,1

Konsensusdata från Bloomberg

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco