”Ekonomin kommer påverkas”

Den underliggande ekonomin kommer att påverkas av lånekrisen på världens finansiella marknader. Den bedömningen gör chefen för ett av världens största riskkapitalbolag, 3i, Philip Yea, i en intervju med Affärsvärlden.

Nu kommer varningarna för att lönsamheten inom riskkapitalbranschen kan sjunka ordentligt till följd av det senaste årets lånefest i sektorn. Affärsvärlden har träffat vd:n för ett av världens största riskkapitalbolag, 3i. Han ger sin syn på kollapsen av andrahandsmarknaden för krediter och inställda riskkapitalaffärer. Han kommenterar också Affärsvärldens uppgifter om att 3i nyligen har varit tvungna att dra tillbaka två planerade svenska bolagsförsäljningar.

Philip Yea är vd för engelska 3i, ett av Europas äldsta riskkapitalbolag som grundades för över 60 år sedan.

3i är börsnoterade på London Stock Exchange, LSE, och har verksamhet i USA, Europa och i Asien. 3i investerar i många olika typer av bolag från grodd till rena omstruktureringsföretag. 3i:s lånefinansierade utköpsportfölj, LBO, utgör 30 procent av verksamheten och det är framförallt den typen av riskkapitalverksamhet som påverkas av oron på världens kreditmarknader. Affärsvärlden träffar Philip Yea på 3i:s Sverigekontor för en pratstund om det som toppat affärstidningarnas rubriker de senaste veckorna.

Är det här slutet för den explosiva utveckling vi sett av lånefinansierade förvärv, LBO:s?
– Till viss del. Vi förväntade oss en justering av marknaden, men det är klart att den aldrig sker på det sätt man föreställde sig. Att problemen inom amerikanska subprimes skulle sprida sig genom CDO (Collateral Debt Obligations)och CLO (Collateral Lending Obligations) och sänka tillgången på lån är ett mönster som låg en bit ifrån våra förväntningar. Det är också för tidigt att säga om det(oron) kommer att sprida sig till andra sektorer eller tillgångsportföljer. Men vi känner oss säkra på att finansieringen kommer att återvända, först till mindre affärer och med en lägre skuldsättning än vad vi sett under de senaste 12-18 månaderna. Men det är för tidigt att säga när. Det kan dröja ett halvår eller ett år innan marknaderna stabiliserar sig igen, säger Philip Yea.

Hur kommer det här att påverka den framtida lönsamheten i branschen?
– Alla som investerade 2003-2004 har genererat extremt hög avkastning tack vare multiple kontraktion. Bolag som har effektiviserats och vuxit ska ju inbringa ett högre pris när man sedan säljer. Att sedan sälja när det överskottet på finansiering drivit upp priserna ger det ju så att säga en dubbel effekt. Lönsamheten blir mycket hög och enligt vår mening var den inte långsiktigt uthållig, säger Philip Yea.

– De investeringar som gjorts 2006-2007 kan komma att visa en helt annan lönsamhet. Investeringarna gjordes när värderingarna var mycket höga och tillgången på finansiering var mycket god. Det bör ge mer normala avkastningsnivåer än vad vi sett på senaste tid, fortsätter han.

Det avkastningskrav som 3i har på sina investeringar är minst 20 procent. De senaste åren har den siffran närmast varit över 30 procent.

Kan vi förväntas oss färre företagsaffärer mellan Private Equity fonder nu när stora delar av de tidigare finansieringsmöjligheterna försvunnit?
-Det är frustrerande att detta i en del media beskrivs som ett problem för PE-fonderna, i första hand är det en finansieringsjustering och en störning på aktiviteten inom lånefinansierade förvärv. Den onaturliga tillväxten i de stora affärerna drevs oväntat av det stora kapitalöverskottet som fanns till hands i finansieringen. Ingen förväntar sig att megaaffärerna kommer att komma tillbaka på många år. Det kommer också att bli färre stora affärer på kortare sikt.

Vi ser färre köp och försäljningar nu än tidigare vad kan det innebära för framtiden?
– Vi gör ungefär 10 till 15 försäljningar, exits, om året. Vilken effekt de senaste 5-6 veckornas utveckling får vet vi inte nu. Alla har inte gått hem, aktivitet pågår och vissa auktioner fortsätter och det finns köpare om priserna är hälsosamma.

Affärsvärlden har uppgifter om att många planerade försäljningar har stoppats på grund av svårigheterna att få ihop en garanterad finansiering. Har det drabbat 3i också?
– Vi har absolut funderat over timingfrågan vi har sålt många bolag i vår lånefinansierade utköpsportfölj, LBO, och antalet planerade exits är färre än någonsin. Det är snarare frågan om att titta och avvakta scenariot än ett fullständigt stopp.

Hur skulle du vilja beskriva situationen i er svenska portfölj. Närmare bestämt för vårdservicebolaget Carema och Carmel Pharma?
– Vi kommenterar inte enskilda innehav i portföljen.

Vi har fått uppgifter om att 3i i Sverige planerade att sälja både Carema och Carmel Pharma till andra PE-fonder i en så kallad trade sale, men nyligen var båda processerna tvungna att avbrytas på. Har du någon kommentar till det?
– Låt oss säga så här generellt. Vi har företag fortfarande uppskrivna i exitkalendern och vi har inte tagit fram suddgummit för att sudda ut dem ännu.

Hur ser du annars på möjligheten att sälja bolag i dagens marknad?
– Vi skulle inte vilja säga att det omöjligt att genomföra en börsnotering. Men det är helt klart beroende på var någonstans i världen den görs och vilket bolag det gäller. Men det är helt klart beroende på vilken utveckling vi får se den närmaste tiden. När det gäller intresse och aktivitet bland PE-fonder så finns det fortfarande men det är nya förutsättningar för att göra affärer, säger Philip Yea.

3i har det senaste ett och ett halvt året successivt ökat försäljningen av bolag i den egna LBO-portföljen. Något som Philip Yea idag är glad för.
– Vi ansåg att de förhållande som rådde 2006 och under början av 2007 inte var hållbara i längden. De multiplarna vi erbjöds var långt över den uthålliga långsiktiga prissättning så som vi såg det. Jag försöker inte beskriva oss som smarta men lånevillkoren som kom med marknaden för CDO:s och CLO:s var ohållbara i längden. Vi har sålt för betydligt mer än vad vi har nyinvesterat i under den här perioden.

Hur tror du den finansiella strukturen i lånefinansierade bolagsuppköp kommer att förändras?
– Det är krediterna i second lien (lån med lägre prioritet som ökat kraftigt under senare år, reds anm) som måste bort. Utvecklingen i den seniora delen är inte problemet. De bankerna som lånar ut i seniordelen är inne för affären, de säljer inte vidare lånen på andra hands marknaden. Men det är de som kommer in i de andra efterställda nivåerna, second lien, som har som affärsidé att stycka och baka om företagslånen med andra typer av lån för att sedan sälja vidare som är problemet. De baserar sin affärsidé snarare på modeller än huruvida det är sunda krediter. Det är de aktörerna som marknaden går hårdast åt nu.

Finns det några aktörer som gynnas av det här?
– De som kan gynnas av den här utvecklingen på sikt är både banker, som återtar en större del genom ökat andel seniora lån.

Vilka problem har vi just nu?
– En nyckelfråga är finansieringen av de affärer som nyligen blivit klara. Det är en situation som vi försöker lösa tillsammans med bankerna. I grunden bör det inte vara några problem eftersom det är bra bolag med goda långsiktiga utsikter.

Vad kan vi förvänta oss av hösten?
– Min personliga åsikt är att marknaden under hösten kommer vara mycket volatil. Medan nya upptäckter görs om vem som sitter på vad. Jag tror att vi kommer få se ytterligare anpassningar och korrektioner tillsammans med en skakig utveckling på kreditsidan.

Finns det något avgörande som kan skingra osäkerheten?
– Korten komme att synas särskilt väl under nästa amerikanska rapportperiod. Alla kommer att nagelfara de stora amerikanska bankernas kvartalsrapporter, det är dom som sitter med alla korten på handen. Vilka nedskrivningar kommer att göras, vilka uttalande kommer.

Får de problem som finns på kreditmarknaderna, inom subprimes (amerikanska högrisklån) och LBO-relaterad finansiering, någon effekt för den underliggande ekonomin?
– Den kommer att påverkas. Frågan är hur mycket. Tittar vi historiskt har sådana här händelser lett till totalt tvärstopp, det ser vi inte idag. Det finns fortfarande aktivitet det kan innebära att effekten på den underliggande ekonomin blir begränsad jämfört med tidigare kriser som till exempel Asienkrisen, men det är för tidigt att säga.

FOTNOT: CDO och CLO paketerar olika typer av krediter, till exempel amerikanska huslån och företagslån och sedan säljer dem vidare på andrahandsmarknaden för krediter. När nu andrahandsmarknaden har kollapsat så står många CDO och CLO under rekonstruktion och de banker som har förbundit sig för att stå för finansieringen har i flera fall varit tvungna att skriva ned stora värden.3i har ett börsvärde på 7,6 miljarder euro och är den enda aktören inom private equity som är listad på FTSE 100. Under de senaste fem åren har 3I genomfört 450 industriella försäljningar och 44 börsintroduktioner. Bolaget har kontor i 14 länder i Europa, Asien och USA och investeringar i mer än 30 länder antalet anställda är över 750 stycken. Totalt förvaltar 3i egna och andras fonder till ett investerat belopp på 3,5 miljarder euro.
3i fokuserar på fyra områden. Under året fram till den sista mars 2007 investerade Venture Capital 294 miljoner euro, Growth Capital 719 miljoner euro och Buyouts 1,1 miljarder euro. Vårt infrastruktur team investerade 559 miljoner euro.

Det totala värdet på 3i.s portfölj är 7,5 miljarder euro, som består av investeringar i mer än 750 företag.

CDO och CLO paketerar olika typer av krediter, till exempel amerikanska huslån och företagslån och sedan säljer dem vidare på andrahandsmarknaden för krediter. Ofta finansieras den här typen av fonder med kapital från stora investmentbanker, men också mindre lokala banker runt om i Europa har ägnat sig åt den här typen av finansiering. När nu andrahands marknaden har kollapsat så står många CDO och CLO under rekonstruktion och de banker som har förbundit sig för att stå för finansieringen har i flera fall varit tvungna att skriva ned stora värden.nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.