Ekonomiprofessor: Krävs radikal omläggning av integrationspolitiken

Finanspolitiska rådet anser att regeringen omgående bör tillsätta en expertkommission som ska få till uppgift att ta fram förslag till åtgärder för att främja integrationen på arbetsmarknaden. ”Flyktingkrisen är en av de största utmaningarna för Sverige på många år, enligt vår uppfattning”, säger John Hassler, ordförande för Finanspolitiska rådet.

Det problematiska är att det tar för lång tid för utrikes födda att ta sig in på arbetsmarknaden. Rådets slutsats är att det behövs fler enkla jobb med låga löner. Till exempel fler jobb inom rut- och rot-sektorn, som inte behöver konkurrera med jobb som redan finns i dag. Det är heller inte rimligt att tro att alla asylsökande ska gå treåriga gymnasieutbildningar, jobb är viktigare, anser Hassler.

– Det krävs en ganska radikal omläggning av integrationspolitiken. Mer av det gamla är helt enkelt inte nog, säger han.

Rådet menar också att regeringen borde tillämpa en ”krona för krona”-princip i finanspolitiken i ett läge där Sverige är på väg in i en högkonjunktur. Undantag från den principen bör endast göras för klart avgränsade utgifter som har direkt koppling till flyktingkrisen.

Men om antalet flyktingar ligger kvar på en väsentligt högre nivå än före sommaren bör kostnaderna för flyktinginvandringen finansieras med ökade inkomster eller minskade utgifter, menar rådet.

– I dagsläget borde finanspolitiken vara inriktad på en mer åtstramande politik, säger Hassler.

Finansminister Magdalena Andersson har signalerat att hon är beredd att överge ”krona för krona”-principen. John Hassler efterlyser mer klarhet om detta.

– Vi är osäkra på vad hon menar och vad hon har för ambitioner för finanspolitiken, säger Hassler.

De offentliga kostnaderna för flyktingkrisen är svåra att uppskatta, men rådet uppskattar att det rör sig om en eller några procent av BNP.

– Vi ser inte framför oss att det här är ett fundamentalt hot mot den svenska välfärdsstaten. Några procent på BNP kan vara besvärande, men inget hot, säger Hassler.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets