Ekonomiprofessorn: ”Riksbanken får nog krypa till korset”

Både ekonomer och börsen jublar efter dagens inflationssiffra. Men det finns ingen anledning att slå klackarna i taket, menar ekonomiprofessor Pär Österholm. "Det vore lite djärvt att säga att det nu är grönt ljus", säger han till Afv. Samtidigt tror han att Riksbanken kommer behöva krypa till korset och sänka räntan nästa år.
Ekonomiprofessorn: ”Riksbanken får nog krypa till korset” - PÖ FPR färg 1
Pär Österholm, professor i finansiell ekonomi vid Örebros universitet. Foto: privat

Det är glada tillrop och rus på Stockholmsbörsen efter att nya inflationssiffror för november kommit in lägre än analytikernas förväntningar. Pär Österholm, professor i nationalekonom på Örebros universitet, tar ned oss på jorden när Affärsvärlden når honom i Sydney där han för tillfället bor. Han påminner om att inflationsutfallet faktiskt var i linje med Riksbankens prognos och att de på så vis inte är särskilt spektakulära.

”Ur den aspekten finns det kanske ingen anledning att sätta klackarna så mycket i taket. Men det är klart att det är bra att det är i linje med Riksbankens prognos, de har ju en fallande inflation i prognosen”, säger han.

Men det är för tidigt att andas ut?

”Ja, det vore lite djärvt att säga att det nu är grönt ljus”, säger Pär Österholm.

Riksbanken får krypa till korset

Professorn menar att det till exempel fortsatt finns risker geopolitiskt.

”Vem vet vad som händer med Ryssland och Ukraina? Palestina-Israel-konflikten är ju inte slut på något vis. Skulle Kina göra någonting vid Taiwan? Det här kan leda till utbudsstörningar och minskad efterfrågan.”

Österholm säger att Riksbankens prognoser är osäkra, men tror samtidigt på en räntesänkning inom snar en framtid.

”Jag tror nog att de får krypa till korset och börja sänka under 2024. Jag tror vi kommer att se ett lågt inflationstryck i Sverige och omvärlden. Vi ser ju att euroområdet utvecklas svagt. Många tror att USA kommer att gå in i en recession också. Och i Sverige kommer inte tillväxten för nästa år vara särskilt imponerande heller.”

Ingen mer höjning

Samtidigt kikar Riksbanken mycket på hur övriga centralbanker agerar.

Under onsdagskvällen meddelade amerikanska Federal Reserve att man för tredje gången i rad lämna räntan oförändrad och flaggar för minst tre sänkningar under 2024. Även europeiska centralbanken lämnar styrräntan oförändrad.

Har Riksbanken höjt klart?

”I deras senaste rapport signalerade de ju ändå om en möjlig höjning till. Men om vi inte ser någonting väldigt oväntat och dramatiskt så får vi ingen höjning vid nästa möte.”

Inflation november

Månadsförändring (%) Årsförändring (%)
KPI 0,3 5,8
KPIF 0,1 3,6
KPIF-XE -0,5 5,4

Källa: SCB

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG