Elliott ökar pressen på Sampo kring Nordea

Aktivistfonden Elliott ökar pressen på finska Sampo, som är storägare i Nordea, att dumpa resterande post i banken inom de närmaste tolv månaderna. Det framgår av ett pressmeddelande inför Sampos kapitalmarknadsdag den 24 februari, skriver såväl Dagens industri som Bloomberg News.
Elliott ökar pressen på Sampo kring Nordea - nordea-vang-jensen-700_binary_6976128.jpg
Nordeas VD Frank Vang-Jensen.
Enligt Elliott har man uppbackning av majoriteten av investerarna i Sampo till en sådan åtgärd. Om detta realiseras så renodlas Sampo till att bli en försäkringskoncern och har då en uppsida i aktien på 35%.

Efter höstens försäljning av en större post har Sampos ägande i Nordea reducerats till 15,9%.

Inför eventet har Elliott också krävt att Sampo avvaktar med fler utomnordiska köp tills sommarförvärvet av brittiska Hastings visat sig framgångsrikt. Målet är att Sampo ska vara en utdelningsfokuserad försäkringskoncern. Dessutom vill man att Sampo blir bättre på att beskriva den fundamentala styrkan i kronjuvelen, försäkringsbolaget If.

Elliott är en av de större ägarna i Sampo sedan i november.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.