Elpriset dubblat på två dagar – bensinpriset drar iväg

I kölvattnet av Ukrainakonflikten fortsätter nu elpriset upp för andra dagen i rad. Det skriver TT.
Elpriset
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är flera faktorer som ligger bakom det stigande elpriset, så som högtrycksväder med mindre vind och en tillfälligt avstängd kärnkraftsreaktor, skriver TT. Men även Rysslands invasion av Ukraina spelar in, då gaspriset dragit iväg.

I sydligaste Sverige, elområde 4, stiger priserna mest, från 67 öre för en kilowattimme i torsdags till 137 öre under lördagen. Detta enligt prissättningen på elbörsen Nordpool.

Andra europeiska länder såsom Danmark och Tyskland har sett en ännu mer dramatisk prisuppgång, mer än en dubblering.

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker på SEB, varnar också för en fortsatt elprischock för konsumenter och företag.

”Före det här kriget har Europa tappat omkring 30% av de ryska leveranserna av naturgas. Och under kriget som nu pågår i Ukraina kommer man antagligen att stänga ned naturgasledningarna som går igenom Ukraina – för att undvika katastrofer och explosioner”, säger han till SVT.

Även bensinpriset har stigit, rapporterar flera medier på fredagen. I morse kostade en liten bensin 20,14 kronor litern, skriver bland annat Expressen. Oljepriset har stigit kraftigt efter Rysslands invasion i Ukraina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets