Emissionsguiden hissar fem flaggor i Micropos företrädesemission

Medicinteknikbolaget Micropos Medical genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 23 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fem flaggor.
Emissionsguiden hissar fem flaggor i Micropos företrädesemission - Micropos Ove Mattsson
Micropos Medicals styrelse har beslutat om en företrädesemission med stöd av bemyndigande från årsstämman i maj 2023. I bild ordförande och huvudägare Ove Mattsson.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Micropos Medical har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra medicinteknikbolaget 22,8 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 0,6 Mkr eller 2,6% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är att finansiera satsningar inom marknadsföring och försäljning samt skapa förutsättningar för uthållig lönsamhet. Micropos utvecklar och erbjuder system samt förbrukningsartiklar för strålbehandling.

Emissionsguiden hissar fem flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Micropos ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott kring slutet av första kvartalet.

Bolagets VD Thomas Lindström och styrelseordförande Ove Mattsson kommenterar gemensamt:

”Micropos har planerat emissionen sedan flera månader tillbaka. Men då 12-månadersgränsen för att slippa göra prospekt gick ut precis innan jul, så valde bolaget att lägga emissionen efter att rapporten släppts. Då även Ove Mattsson går in som garant för emissionen, vilket han gjort de senaste tre emissionerna, anser bolaget att läget inte är speciellt trängt.”

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Teckningskursen på 1,80 kr innebar  en premie på 6% mot Micropos aktiekurs dagen före emissionsbeskedet. Aktien reagerade initialt negativt med ett tapp till 1,50 kr som lägst och står nu kring 1,70 kr, alltjämt under teckningskurs.

Micropos kommenterar:

”Under senare tid har det varit ytterst låg omsättning i Micropos aktie, vilket gjort att aktiekursen har pendlat kraftigt. Styrelsen och huvudägaren, som även garanterar en stor del av emissionen, anser att den satta kursen är i underkant för att spegla bolagets rätta värde och har förhoppningen att aktieägarna inte tror att bolaget är mindre värt idag än vid förra emissionen.”

TVEKSAMMA INCITAMENT

Tveksamma incitament är Afv:s samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt eller brist på sunda incitament.

Att Micropos styrelse sätter teckningskursen över rådande aktiekurs är i praktiken att uppmana ägarna att inte teckna. Ordföranden Ove Mattsson är huvudägare i Micropos med 25,2% av kapital och röster. Han ingår bland teckningsåtagarna på totalt 35% av emissionen och är (inklusive närstående) den enda part som lämnat garantiåtaganden (45% av emissionen).

Ur minoritetsägarnas perspektiv finns en reell risk att Mattsson får rejäl tilldelning och på sikt gör ett försök att köpa ut bolaget.

Micropos kommenterar: ”Aktieägarna har i styrelsens ögon väldigt stort incitament att teckna sig för ytterligare aktier då bolaget står på kanten till ett ordentligt genombrott i marknaden. Det visar Ove Mattsson då han med närstående som har god insyn i verksamheten säkerställer att minst 80% av emissionen tecknas.”

Gällande Ove Mattssons inflytande över bolaget uppger Micropos att hans ägande sedan tidigare är placerat i kapitalförsäkringar och att Mattsson därför inte har någon rösträtt.

”Ove Mattsson har vid flera tidigare emissioner även då lämnat garantier men inte behövt träda in då dessa har blivit klart övertecknade. Någon avsikt att köpa ut bolaget finns inte och det skulle knappast vara möjligt då det finns en stabil grund i ägarkretsen som varit med i bolaget i många år”, enligt Micropos.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det är ovanligt snålt med relevant basinformation i Micropos pressmeddelande. Exempelvis finns ingen information om:

  • Belopp i kronor för tecknings- och garantiåtaganden.
  • Utspädning
  • Bedömda datum för publicering av informationsmemorandum samt för emissionens utfall.
  • Dagens antal aktier och antal aktier efter emission givet fullteckning.

Micropos kommenterar: ”Den information som efterfrågas är i samtliga delar sådan som kommer att publiceras i det memorandum som offentliggörs innan emissionen påbörjas och kommer att sändas ut till samtliga aktieägare.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Micropos har mottagit garantiåtaganden på 10,3 Mkr (45% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga, även om vi noterar att garantierna lämnats utan krav på ersättning. Garanterar gör Ove Mattsson inklusive närstående.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.