En duo köpvärda aktier

Ett mjukvarubolag och en konsultmäklare får köpråd i veckans tidning.

För IAR Systems och Ework blir rekommendationen köp.

IAR Systems utvecklar och säljer mjukvara. Sammantaget är både teknikrisken och konkurrensen svårbedömd för en lekman. Här gäller det att ha stor tilltro till ledningen med vd Stefan Skarin i spetsen. Skarin har varit vd på IAR i tio år och köpte så sent som i slutet på mars aktier för cirka 1 miljon kronor. Skarin äger aktier för cirka 50 miljoner kronor, det gillar vi.

IAR har en stark position och en attraktiv affärsmodell. Bolaget skulle även kunna vara en uppköpskandidat nu när värderingen kommit ned. Även om utvecklingen är svårbedömd på kort sikt tycker vi IAR framstår som ett kvalitativt bolag. Tillväxtmöjligheterna är goda och satsningen på säkerhetsprodukterna spännande. Rådet blir köp, men alltså bara för den riskvillige.

It-konsulter verkar vara en riskgrupp för corona. Det gäller särskilt Eworks plattform för konsultmäkleri. Den som orkar se igenom en djup cyklisk nedgång ser något bra.

Eworks digitala mäkleri kommer fortsätta vinna mark i it-konsultmarknaden. Därtill är plattformens risker på nedsidan mer begränsade än hos traditionella byråer även om intäkterna är mer cykliska. Att börsen inte vill premievärdera ger möjlighet att fortsätta köpa Eworks tillväxtplattform billigt.

För Thule och Doro blir dock rekommendationen vänta.

Friluftsbolaget Thule har utvecklats starkt efter börsnoteringen 2014 med 13 procents årlig vinstökning. Nu väntar den första riktigt stora prövningen – men det syns inte så mycket i värderingen av aktien än.

Pluggar man in lite mer optimistiska antaganden om oförändrad omsättning 2020 och sedan återgång till tillväxt, marginalexpansion och historiskt normal multipel, så är ändå inte uppsidan mer än 40 procent. Detta skulle vi beskriva som att Thule presterar ännu bättre än historiskt som bolag på en marknad som rimligen är flera snäpp tuffare. Det är väldigt optimistiskt.

Vårt råd blir neutral för Thule-aktien. Det är definitivt ett exempel på ett kvalitetsbolag att hålla utkik efter om börsen och aktien skulle falla mer, men här och nu tar värderingen inte höjd för den osäkerhet som råder.

Telefonförsäljningen för seniorbolaget Doro kommer att minska rejält kommande kvartal på grund av corona. Utsikterna är suddiga och 2020 verkar bli ett förlorat år.

Det är inget fel på uppsidan i aktien men risken finns att det blir sämre innan det blir bättre. Vi sänker rådet till neutral och säljer aktien ur Affärsvärldens portfölj. Även om det sker med bitter eftersmak.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.