En makalös minister

Han har redan kallats den mest kompetenta finansminister som Sverige har haft. Affärsvärldens kartläggning av Anders Borg tecknar bilden av en briljant och extremt hårt jobbande tjänsteman som lämnar få medarbetare oberörda.

Sveriges nye finansminister Anders Borg gick fel i riksdagshuset i fredags några minuter efter sin utnämning.

– Vart ska vi? sa han leende medan journalister och regeringsmedlemmar trängdes i riksdagskorridorerna på väg till en informell presskonferens i sammanbindningsbanan som förbinder första och andra kammaren.

Anders Borg har bara suttit i riksdagen en månad, det var 1994. Nu kunde han inte hitta, precis på samma sätt som den tillträdande borgerliga regeringen 1976 inte hittade till Slottets konseljsal för kungens godkännande, vilket Kai Hammerich beskriver i sin bok Kompromissernas koalition från 1977.

– Jag följer med strömmen, sa Anders Borg i fredags och fortsatte att le stort.

Annars har han minsann sällan följt med strömmen. Och att det är en bra idé fick han bekräftat i fredags när ”strömmen” tog honom fel – tre gånger.

38-åringen lät sig dock inte nedslås. Han promenerade framåt iklädd svart kostym, perfekt struken kritvit skjorta och klarröd slips, något som förvånade några av dem som känner honom. Vit skjorta och slips har han inte haft på många år. En person som tidigare har tillhört moderaternas elit konstaterade att ”han såg reinfeldtsk ut”. Men hästsvansen fanns kvar, även om den var kortad.

– Testet på hur han förmår bevara sin integritet är hur lång hästsvansen är. Om den försvinner håller han på att knådas sönder av etablissemanget. Affärsvärlden borde ha ett hästsvansindex, säger Mats Svegfors, landshövding i Västmanlands län och en gång Anders Borgs första egentliga arbetsgivare som chefredaktör för Svenska Dagbladet.

Anders Borg började sin karriär som ledarskribent på SvD, fortsatte i statsrådsberedningen i Bildtregeringen och gick sedan till finansbranschen, Riksbanken och moderaternas riksdagskansli.

Affärsvärlden har pratat med ett tiotal personer som Anders Borg har träffat under sitt arbetsliv och här följer några nedslag i hans karriär som tecknar bilden av hur Sveriges nya finansminister egentligen är.

***

S-märkt på Svenskan

När Anders Borg var sommarvikarie på SvD:s ledarredaktion 1990 bjöd hans kollegor dåvarande oppositionsledaren Carl Bildt på middag.

Bland kollegorna fanns människor som bildligt talat var redo att gå ner på knä när Carl Bildt nämndes och moderatledaren hade antagligen förväntat sig att prata under vördnadsfull tystnad.

Men under den här middagen fick Carl Bildt knappt en syl i vädret eftersom den unge Anders Borg föreläste för alla om klassisk liberalism à la ekonomen Adam Smith.

Carl Bildt blev ursinnig och vägrade därefter att vistas i samma rum som Anders Borg.

– Jag sätter inte min fot på Svenska Dagbladets redaktion så länge Anders Borg är kvar, sa Carl Bildt, enligt en person som tidigare har tillhört moderaternas elit.

Efter sommarvikariatet fick Anders Borg jobb på ledarredaktionen. När han började var han en hängiven nyliberal med enkla lösningar på allt. Men under inflytande av dåvarande chefredaktören Mats Svegfors, och i mötet med den komplexa verkligheten där människor inte alltid är starka och gör rationella val, började hans åsikter svänga mot mitten av svensk politik.

Det är Anders Borgs modifierade åsikter som drygt tio år senare till stor del formar de nya moderaterna.

Åsiktsförändringen passade även hans bakgrund bättre. Han växte upp under relativt enkla förhållanden i Norrköping, engagerade sig tidigt i moderata ungdomsförbundet, Muf, där han i 15-årsåldern träffade sin blivande fru Sanna som han numera har tre barn med.

Industristaden Norrköping, som konkurrerar med fina akademikernästet Linköping, har också präglat honom till att bli lite smårevolutionär. Han månar om industriell sysselsättning och välfärd.

Gymnasiet hoppade han av, läste in det på Komvux och pluggade sedan nationalekonomi, statskunskap och ekonomisk historia i Uppsala, för att senare påbörja en ännu inte avslutad forskarutbildning. 1990 blev han vice ordförande i Fria moderata studentförbundet.

Medan moderaterna vimlar av reservofficerare vapenvägrade Anders Borg eftersom han sägs ha sett värnplikten som statligt slaveri. En person som planerar sin karriär kanske hade gjort värnplikten ändå, men Anders Borg lät sina åsikter styra sina handlingar.

Med den här bakgrunden passade han egentligen inte in i den överklasstradition som länge har funnits inom moderaterna. Ändå gjorde han karriär inom partiet.

Trots Carl Bildts utfall mot Anders Borg blev han rekryterad till statsrådsberedningen 1991, när den borgerliga regeringen hade fått makten. Det var Mats Svegfors som tipsade Peter Egardt, statssekreterare och chef för statsrådsberedningen, om den unga begåvningen. Peter Egardt hade då redan lagt märke till ledarna som Anders Borg skrev. Hans uppenbara talang överskuggade Carl Bildts eventuella antipatier.

***

Utmattande i statsrådsberedningen

När Anders Borg kom som samordnare till statsrådsberedningen gav Peter Egardt honom bland annat kulturområdet, trots att kultur inte tillhörde Anders Borgs intressen.

Anders Borg satte tänderna i filmavtalet mellan staten och svensk filmindustri, ett ämne som han kunde noll och intet om när han började. Men Anders Borg har en enorm arbetskapacitet och som vanligt läste han på snabbt och mycket. Han har som helig princip att basera sina slutsatser på forskning och fakta, det får inte vara något flumtyckande.

När han tyckte sig ha grepp om filmavtalet bombarderade han de andra borgerliga partiernas samordnare med en mängd promemorior om ett väldigt långtgående förslag som han ville ha igenom.

Till slut tröttnade de andra på honom och sa att det inte spelade någon roll hur många promemorior han än skrev, de skulle säga nej ändå. Ärendet körde fast och fick lyftas upp på statssekreterarnivå. Filmavtalet blev inte så långtgående som Anders Borg hade tänkt sig.

I statsrådsberedningen jobbade Anders Borg med bland andra folkpartisten Helena Dyrssen. De två ingick senare, 2005-2006, i den så kallade preparandgruppen, en kvartett som hjälpte till att mejsla ut alliansens politik, vilket Affärsvärlden skrev om i nummer 38 i år.

Anders Borg fortsatte att trötta ut de andra samordnarna med långa PM om allt möjligt.

Så småningom fick dåvarande statsministern Carl Bildt upp ögonen för den intelligenta arbetshästen och rekryterade honom som talskrivare – gammalt groll var glömt. Några tal behövde han dock aldrig skriva eftersom Carl Bildt skriver sina tal själv, men han bidrog med faktaunderlag.

När den borgerliga regeringen förlorade makten 1994 kom Anders Borg in i riksdagen, men hoppade av efter en månad. I stället gick han till finansmarknaden. Han har dock aldrig gjort egna affärer.

***

Hetlevrad på finansmarknaden

En av de ledande liberala tänkarna i Sverige under 1980- och 1990-talen var Elisabeth Langby. Hon hade blivit närmast en ikon bland nyliberalerna med sin profetiska bok Vinter i välfärdslandet, publicerad redan 1984.

Nu, i mitten av 1990-talet, jobbade hon som analyschef på mäklarfirman Alfred Bergs penningmarknadshandlare Transferator. Langby hade fått upp ögonen för den likasinnade och handlingskraftige unge ekonomen Borg, och rekryterade honom till firman 1995.

Här fann han och Thomas Olofsson, en revolutionär från vänsterkanten, varandra. De två briljanta hjärnorna skrev analyser ihop. Duon sägs ha varit hårt arbetande och hårt festande, där det sistmända i dag förnekas av Thomas Olofsson.

Efter ett tag skar det sig mellan Borg-Olofsson och Elisabeth Langby, och hon fick gå.

Vid den här tiden hade Anders Borg rakat huvud, ibland prytt med en basker. Anders Borg har alltid tillhört det svarta folket, intellektuella och konstnärer som klär sig i svart.

– Han är sin egen, han är ingen modeslav. Han har egna idéer både professionellt och stilmässigt. Utseendemässigt har han gjort flera extreme makeovers, säger Thomas Olofsson.

En annan egenskap som gjorde intryck på finansfolket var Anders Borgs impulsiva läggning. Vissa av dem som Affärsvärlden har talat med i dag säger att han vid den här tiden ibland talade först och tänkte sedan.

– På en tiogradig skala i genomtänkthet ligger han ofta på nio och tio, men sedan kan han säga en tvåa ibland. En mer slipad politiker säger sexor och sjuor hela tiden, säger en person på finansmarknaden som jobbat med Anders Borg.

Den holländska banken ABN Amro ägde redan då Alfred Berg och 1997 blev Anders Borg bankens chefekonom i Sverige. Därefter rekryterade SEB:s chefekonom Klas Eklund honom som chef för ekonomisk analys på SEB.

Som vanligt sprutade Anders Borg ur sig idéer och proppade i sig våldsamt mycket fakta. Han var trevlig och lättsam, men han visade även sitt heta temperament.

– Han är oerhört teoretiskt kompetent och oerhört snabb, men hans svaga sida är att han är hetlevrad. En politiker ska kunna förhandla, entusiasmera, föra ihop folk och kommunicera. Anders starka sida hittills är att förbereda, räkna och förhandla i ganska slutna rum. Att utvecklas på det här området blir Anders verkligt stora utmaning, säger Klas Eklund.

Klas Eklund har varit chef över Anders Borg två gånger, dels som ordförande i finansdepartementets expertgrupp ESO då Anders Borg var ledamot i början på 1990-talet – dels just på SEB.

Som chef för SEB:s ekonomiska analys lyssnade Anders Borg ibland på vice Riksbankschef Lars Heikenstens tal och stannade kvar efteråt för att diskutera. Lars Heikensten gillade den dynamiske Anders Borg och fick dessutom intrycket att han gärna skulle jobba på Riksbanken, trots att det innebar en lönesänkning. Dåvarande Riksbankschefen Urban Bäckström trodde inte att det skulle vara möjligt att locka den unga talangen, men fick fel.

Till skillnad från många andra i finansbranschen drevs Anders Borg inte främst av att tjäna så mycket pengar som möjligt utan av att förändra samhället. 2001 rekryterades han som rådgivare åt Lars Heikensten och Urban Bäckström.

***

Felklädd på Riksbanken

En lördagmorgon på Riksbanken skulle den amerikanske nationalekonomen, Nobelpristagaren och fadern till nyliberalismen, Milton Friedman, komma på besök.

Anders Borg, ivrig att träffa en av ekonomvärldens största, dök upp i jeans och tröja. När han såg sig runt bland sina kostymklädda kollegor och den lika kostymklädde Milton Friedman svor han och sa att han hade missuppfattat klädkoden.

Klädfadäsen till trots gick han fram och pratade med Milton Friedman. Fotot på dem båda lär ha suttit på Anders Borgs anslagstavla.

Respektlösheten för koder och positioner är Borg-egenskaper som, enligt dem som Affärsvärlden har talat med, gör att han kan få svårt att klara sig i en miljö där positioner är avgörande – som chef för ett departement.

Anders Borg kom in som en virvelvind på Riksbanken och blev ett hot mot andra som inte klarade av att hålla hans takt. Han var populär hos ledningen och hos många av arbetskamraterna, men inte hos de mellanchefer som kände sig utkonkurrerade. Alla ville naturligtvis ha ledningens öra och de som inte fick det lika mycket som tidigare blev mindre glada.

– Han ville så mycket och kunde så mycket. Han insåg inte de hinder och svårigheter som fanns med det han föreslog. Han gick för långt, säger en person som känner honom sedan Riksbankstiden.

Bland annat utvecklade han en strategi för hur Riksbanken skulle hantera valutainterventioner, i den mån sådana används i en inflationsmålsekonomi. Förslaget sägs ha blivit bra när det hade putsats och tonats ner. Till slut skrev han en artikel i ämnet tillsammans med Lars Heikensten.

Dessutom skrev han år 2002 Riksbankens remissvar på regeringens rapport Stabiliseringspolitik i valutaunionen, som skulle gälla vid ett eventuellt EMU-medlemskap.

På Riksbanken sägs han ha lärt sig vikten av tydliga processer. Han lärde sig också betydelsen av att pröva sina idéer och få in synpunkter från andra. Vildhjärnan Anders Borg sägs behöva intellektuellt motstånd.

***

Anders Borgs nya moderater

Efter moderaternas katastrofval 2002 kallade moderaternas dåvarande partiledare Bo Lundgren tillbaka Anders Borg till partiet och gjorde honom till chef för partiets riksdagskansli samtidigt som Sven Otto Littorin blev partisekretare.

Åter valde Anders Borg att acceptera en lönesänkning för att göra det han tyckte var intressant. Partiet skulle reformeras och han ville hjälpa till.

Ungefär i samma veva skulle han få tvillingar och sin vana trogen läste han på. Han läste allt han kom över om tvillingar och tvillingfödsel. Han plöjde till och med ungdomsböckerna om tvillingdetektiverna.

Och när han skulle börja jaga lite senare skaffade han all litteratur som hade någon som helst relevans för jakt.

– Han vet hur man nedlägger storvilt av elefanters typ, teoretiskt, utan att ens ha försökt skjuta några, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som har känt Anders Borg sedan 1980-talet då han skrev en avhandling om moderaterna.

Beskrivningen av hans arbetsmetod går igen hos samtliga som Affärsvärlden har talat med. Anders Borg läser i princip alltid allt han kan hitta i ett ämne och formar därefter en åsikt. En åsikt som han sedan envist håller fast vid – ibland till partikamraters och kollegors förtvivlan. När han inte kan sova på nätterna sägs han sitta uppe och läsa promemorior och annan tung lektyr.

Anders Borg avancerade efter en kort tid till chefekonom och stabschef, samtidigt som han behöll jobbet som kanslichef.

När Bo Lundgren sedan avgick 2004 och efterträddes av Fredrik Reinfeldt fick Anders Borg en större roll, eftersom Fredrik Reinfeldt ville ha en rejäl omgörning av moderaterna. Trots att Anders Borg och Sven Otto Littorin anställts av Bo Lundgren, blev de nu nyckelfigurer i att distansera partiet från dennes politik. Fredrik Reinfeldt kände Anders Borg sedan tidigare och visste vad han gick för.

Anders Borg ska enligt uppgift ha gjort en noggrann promemoria – ännu ett PM! – om varför socialdemokraterna nästan alltid har lyckats vinna val i modern tid. Lösningen blev en omläggning av moderaternas politik, förvandlingen till de nya moderaterna och valseger.

– Han har bidragit till att göra med moderaterna det jag hade hoppats göra med socialdemokraterna för 30 år sedan, säger SEB:s chefekonom Klas Eklund.

Och Anders Borg utsågs alltså att ta plats i den så kallade preparandgruppen som utformade alliansens politik 2005-2006 och stod närmast under partiledarna.

Och han var i mycket gruppens ledare. Kvartetten möttes oftast i hans rymliga hörnrum i moderaternas riksdagskansli vid Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm. I den gruppen fortsatte han med sina enorma faktaunderlag och promemorior.

– Han är mer styrd av rationalitet, av att nå sina mål, än av starka värderingar, säger personen som känner honom sedan Riksbankstiden.

***

Feminist med manligt nätverk

Anders Borg är en man som vurmar för sin familj. Han sägs älska sin fru och sina barn över allt annat och tillbringar så mycket tid han kan med familjen. En gång när Fredrik Reinfeldt ringde påstås han ha hållit på att städa barnens dagis.

Han har sagt att han blev feminist när han fick sina tvillingdöttrar, men när Veckans Affärer intervjuade honom för ett år sedan nämnde han bara män i sitt nätverk.

Hustrun Sanna är hotelldirektör och jobbar numera på Hedenlunda konferenscenter i Sörmland. Familjen köpte ett gammalt förfallet timmerhus utanför Katrineholm nyligen, för övrigt en stad där före detta statsminister Göran Persson har varit kommunalråd.

Anders Borg började sin bana som finansminister i fredags med att skämta om sin företrädares, Pär Nuders, bristfälliga kunskaper om ekonomi i TV4, vilket kanske inte är det första en ny minister brukar göra. Han har fortfarande svårt att vakta sin tunga.

Han har tidigare gett yviga intervjuer, bland annat i tidningen Arena i fjol där han berättade om sin syn på politik. Där gick det indirekt att läsa ut att initiativet till den politiska omläggningen kom från honom.

– Om jag var Reinfeldt skulle jag ha sparkat honom efter den intervjun, säger en person som tidigare har tillhört moderaternas elit.

Men den lugne, balanserade Fredrik Reinfeldt har behållit Anders Borg, som fortfarande får en och annan vild idé.

Fredrik Reinfeldts så utskällda uttalande i valrörelsen om att slopad fastighetsskatt kunde finansieras med minskade ränteavdrag, sägs vara ett exempel på en typisk Anders Borg-idé, även om just det infallet kanske inte var Anders Borgs. Men det bär hans signum eftersom tanken är djärv och okonventionell, dock i det här fallet inte så genomtänkt. Det blev ramaskri, Fredrik Reinfeldt fick backa och moderaterna och den borgerliga alliansen fick stryk i pressen.

– Anders Borg måste vara så klok att han tillsätter personer omkring sig som vågar säga nej. Att han skapar sådana processer att tjänstemännen, utan att riskera livet, kan säga att det här går inte ihop, det här rimmar inte med empiri, säger en annan person som känner honom sedan Riksbankstiden.

Den enda som var tillsatt i fredags var statssekreterare Hans Lindblad, i moderatkretsar kallad Kapten Bölja. Förre Riksbankschefen Urban Bäckström handplockade Hans Lindblad till sitt kansli och på Riksbanken jobbade Hans Lindblad och Anders Borg tillsammans.

– Det finns en risk att folk viker sig för snabbt. Han lyssnar, men han är stark i sin övertygelse. Han är lika envis som Göran Persson men han är mer beredd att lyssna, säger en person från finansmarknaden som känner Anders Borg.

Dessutom sägs han vara tvungen att lära sig att inte peta i detaljer, även om det kanske är frestande för honom att sätta sig vid tjänstemännens datorer och visa vilka diagram de ska titta på, eftersom han själv har gett underlag för ekonomisk politik.

Tjänstemännen spås få respekt för Anders Borgs fenomenala förmåga att plugga in fakta.

– Det sägs att när Gunnar Strängs eller Margaret Thatchers tjänstemän kom in och skulle hålla föredragningar insåg de efter en stund att ministrarna kunde mera än de. Det är något som finansdepartementet kommer att lära sig om Anders Borg och det skapar förutsättningar för att han faktiskt kan ta makten i departementet, säger Mats Svegfors.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren uttrycker det så här:

– De tjänstemän som minns Bosse Ringholm kommer att uppleva viss skillnad. De är som eld och vatten.

Många som har träffat Anders Borg är imponerade över hans energi och hans intellekt.

– Han är en märklig person, genom sin arbetsförmåga och sin intellektuella öppenhet, säger en person som känner honom sedan Riksbankstiden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets