En megamarknad öppnas

Världens näst största mobiltelefonmarknad håller på att öppna sig för utlandet. Samtidigt som aktörer som Ericsson får tillgång till en gigantisk marknad får de räkna med skärpt japansk konkurrens på hemmaplan.

För några veckor sedan lanserades one-seg, tv i mobilen, kommersiellt i Japan. På flera platser, bland annat Tokyo, kan man nu ta emot digital-tv, upp till sju kanaler, i mobilen. Än så länge finns det tre “tv-mobiler” på marknaden, alla från japanska tillverkare, Hitachi, Panasonic och Sharp. Japanerna har i dag tillgång till tjänster som västvärldens mobilanvändare, i bästa fall, kan få se som prototyp på någon mässa.

– Vi brukar säga att Japan ligger en telekomcykel före resten av världen, det vill säga en tre fyra år eller så, säger Rory Buckley, irländare som sedan två år basar för Ericssons verksamheter i Japan. Han ingår i den lilla grupp kvalificerade ingenjörer som har till uppgift att hålla koll på vad som händer i det som fortfarande är mobilens “framtidsland”.

Japan var länge isolerat från den internationella mobiltelefonin på grund av att landet hade lanserat ett eget digitalt mobilsystem, PDC, i stället för att invänta GSM. Utvecklingen har visserligen varit mycket snabbare än på andra håll i världen men samtidigt har effekten blivit att Japan varit en stängd marknad.

Nu håller PDC dock på att fasas ut och ersättas med ny 3G-teknologi. Främst WCDMA som i stort sett är samma standard som används på andra håll i världen, dock fortfarande med en del japanska egenheter. Japan ligger också absolut längst fram när det gäller övergången till 3G och Ericssons stora order nyligen till den nya operatören eMobile är bara en illustration.

– I dag finns runt 40 procent av världens abonnenter i WCDMA i Japan och operatörerna håller på att flytta över sina kunder väldigt snabbt. Docomo (dominerande mobiloperatör i Japan med hälften av marknaden, red. anm) skiftar över en miljon kunder i månaden, säger Buckley.

Det faktum att Japan nu använder samma teknologi som resten av världen innebär samtidigt att japanska bolag söker sig ut i världen på ett sätt som de inte gjort tidigare. Märken som Sharp, Panasonic och Nec märks redan i utbudet i Europa och USA. Den allt tuffare konkurrensen inom övrig konsumentelektronik är också ett viktigt skäl för japanska bolag att öka sitt fokus på mobilerna. Det är där volymerna kommer att finnas framöver i takt med att mobiltelefonen tar över som en allt-i-allo-pryl.

– Trycket från Japan lär öka. Hittills har de japanska bolagen varit väldigt upptagna med att förse sin egen marknad som formligen exploderat, säger Buckley.

För Ericssons paradgren infrastruktur innebär teknologiskiftet i Japan sannolikt att bolaget stärker sin ställning där. Inom 3G-system har Ericsson kommit upp i en marknadsandel på runt hälften, mot tidigare 40 procent, medan värste konkurrenten Nec fallit tillbaka. Japan ser därmed ut att kunna bli en riktigt bra marknad för Ericsson de närmaste åren i takt med att 3G-näten byggs på och förtätas.

___________________

Mobila japaner

* Storlek: Japan är världens näst största mobilmarknad efter USA mätt som värde.

* Abonnenter: Över 90 miljoner, nu satsar operatörerna på grupperna 5-9 år och 65+ där tillväxten finns.

* Mobiloperatörer: 4 varav 3 är 3G. Störst är Docomo följt av KDDI, Vodafone och sist TU-KA (ägs av KDDI).

* Telefoner: Säljs nästan alltid subventionerade tillsammans med abonnemang. 80 procent av alla nya telefoner som säljs är 3G-telefoner.

* Mobilt internet: Fortfarande världsledande. Runt 90 procent av abonnenterna använder datatjänster. HSDPA (turbo-3G) kommer i sommar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.