Enda vinnaren på Proffice
Bemannings-jätten Proffice sliter i motvind. Enbart i år har börskursen dalat med nästan 40 procent, och halvårsrapporten i augusti blev ett hårt slag för bolaget.
![]() |
SÅLT FÖR 400 MKR: Christer Hägglund är fortfarande störst i Proffice.
|
Försäljningen hade sjunkit med 15 procent till 1,4 miljarder kronor, samtidigt som förlusten ökade från 29 miljoner kronor till 67 miljoner kronor före skatt. Aktien föll efter rapporten 20 procent och har därefter handlats runt 13 kronor. Börsvärdet sjönk med en femtedel, till strax över 800 miljoner kronor, att jämföra med den förväntade årsomsättningen på strax under 3 miljarder.
Åtminstone två storägare har tröttnat på att vänta på bättre tider. I september sålde Skandia en storpost och gick ner till ett ägande under fem procent. Någon vecka senare gjorde fondjätten Fidelity samma sak. Det betyder att de enkelt kan lämna sitt ägande i bolaget, utan att behöva meddela marknaden.
Proffice, en gång ett stolt svenskt tillväxtunder med en omsättning som gick från ingenting till miljardbelopp på kort tid och med nyanställningar i tusental varje år, tvingades liksom andra bemanningsföretag till tvärstopp när konjunkturen dök för några år sedan. Antalet omställningsuppdrag har minskat, och Proffice drabbades också hårt av landstingens begränsningar för inhyrning av vårdpersonal. Bolaget har det senaste året tvingats minska antalet anställda med 500 personer för att hejda den nedåtgående trenden.
Den senaste tiden har dock tecken på ljusare tider för branschen dykt upp. Proffices vd Alf Johansson spådde i samband med senaste halvårsrapporten ett bättre andra halvår, och nu väntar alla på vändningen.
Men frågan är om det räcker för att vända Proffice. Årets jätteförlust handlar inte bara om allmänt tuffa tider. Till större delen kommer förlusterna från en affär som Proffice gjorde förra året. Då köpte företaget in sig ytterligare i callcenterföretaget Proffcom, till 51 procent. Enligt ett pressmeddelande från förra året betalade Proffice 6 miljoner kronor direkt vid avtalstecknandet, resten av köpesumman baseras på framtida utfall och ska erläggas 2007. Säljare: finansmannen Christer Hägglund.
Största ägaren
Samme Christer Hägglund är i dagsläget störste ägare i Proffice, med 16 procent av kapitalet och sitter dessutom i styrelsen. Han förvärvade Proffice från sina föräldrar 1989 och genom sina fyra miljoner A-aktier har han i dag så stor andel av rösterna, 45,4 procent, att han ur ägarsynvinkel i princip kan kontrollera bolaget. I dag kan alltså Hägglund påverka Proffcom från två håll: dels som storägare och styrelseledamot i Proffice, dels som ägare i Proffcom.
Proffcom visade sig dess värre vara en dålig affär. Försäljning och resultat utvecklades inte enligt förväntan. I Tyskland gick det så dåligt att Proffice sålde tillbaka den delen till Christer Hägglund. Enligt Proffices årsredovisning ska bolaget ha kompenserats för förlusterna som uppstod under det korta tyska äventyret, men inga detaljer avslöjas.
Nu ska dessutom Proffcom vara på väg att städas upp, enligt Proffices vd Alf Johansson:
– Det strategiska i köpet var helt rätt, även om vi förstås inte är nöjda med förlusterna vi gjort. Vi missbedömde tiden det skulle ta att svänga bolaget. Men nu är vi på god väg att nå lönsamhet i bolaget, även om vi har en bit kvar innan vi tjänar pengar. Vid utgången av 2004 ska vi ha nått balans, och året efter ska bolaget kunna tjäna pengar igen.
Det vill till att städningen i Proffcom lyckas. Förlusterna från Proffcomäventyret har gjort Proffice allt mer skuldsatt, vilket i förlängningen riskerar att helt förstöra bolagets balansräkning. För ett år sedan hade Proffice en nettokassa och en soliditet på över 30 procent. Nu har Proffice i stället en nettoskuld och en soliditet runt 20 procent. Nya lån har tagits efter rapporten i augusti, men fortsätter kassaflödet i samma takt som nu kan bolaget stå inför en nyemission om ett eller två år.
Proffcom är inte den enda affär som Christer Hägglund gjort med sitt Proffice. Proffice har också ett avtal med ett annat av Hägglunds bolag, Proserva. Proserva ska sköta drift och support av it-system inom Profficekoncernen. Avtalet löper till sista december 2006, enligt årsredovisningen, och kostar Proffice 16 miljoner kronor per år.
Liknande affärer har också skett tidigare. 2002 slöt Proffice ett avtal med norska Intellinet där Christer Hägglund hade stora ägarintressen. Avtalet blev avgörande för att Intellinet skulle kunna genomföra en nyemission.
Aktiv finansman
Christer Hägglund är känd som en mycket aktiv finansman med långsiktiga intressen i Proffice. Men bemanning är inte hans enda passion. Han har också haft intressen i så vitt skilda branscher som it och norska caféverksamheter. Just it-verksamheterna ligger honom varmt om hjärtat: han var bland annat med och startade Song Networks tillsammans med norske affärsmannen Lars F Windfeldt. Han startade även hjärteprojektet Hotell Rival i Stockholm, där han tillsammans med musikern Benny Andersson och Christer Sandahl, styrelsekollega i Proffice, byggde om en gammal biograf vid Mariatorget. Projektet blev dock förlusttyngt, och inte långt efter invigningen i september förra året sålde både Hägglund och Sandahl sina ägarandelar i Rival AB till Benny Andersson. De sitter dock båda kvar i styrelsen.
Under de bästa åren var Christer Hägglund god för miljardbelopp bara genom sitt ägande i Proffice. Men han har kontinuerligt sålt aktier i bolaget sedan 1999, utan att återköpa senare. Sammanlagt rör det sig om drygt 400 miljoner kronor, troligen skattefria eftersom affärerna skett via hans holländska bolag Christiania Compagnie BV, där också merparten av hans ägarintressen finns samlade.
Flera gånger har han gjort utfästelser att inte sälja mer i Proffice, men sedan ändå minskat sitt ägande. Senaste försäljningen skedde så sent som i februari i år, en affär som inbringade ungefär 120 miljoner kronor. Då sade han till Affärsvärlden att det inte skulle bli mer försäljningar
av familjesilvret, och det har det inte blivit.
Men inga köp heller, trots att flera andra mindre insiders verkar tro på Proffice och har ökat sina innehav den senaste tiden. I år har bland andra vice vd:n Susanne Nyström ökat sitt aktieinnehav som nu är värt över 2 miljoner kronor. Nye styrelseordföranden Roland Nilsson, vd för Wedins skor, har också köpt 40 000 aktier utöver de 10 800 han redan hade. Största köpare är nye styrelseledamoten Kenny Palmberg, som köpt 15 000 aktier.
Det är i det stora hela små köp i kronor räknat, men tyder i alla fall på en intern optimism i Proffice. Bolaget jobbar på att bringa reda i skuldproblemet, och om Proffice kan bli starkare inom framtidssektorerna it, outsourcing – att ta över till exempel hela lönehanteringen och kundtjänsten från företag eller telefoni som i exemplet Proffcom – och jobb inom lager och industri så finns mycket att vinna.
Vd Alf Johansson har inte heller några invändningar mot att bolaget gör affärer med sin störste enskilde ägare som både köpare och säljare.
– Mitt perspektiv är att öka värdet för Proffices samtliga aktieägare och att se till att bolaget mår så bra som möjligt. Jag tror man får anlägga ett historiskt perspektiv på strukturen också, att den förändras gradvis. Det här är ingen ovanlig situation i ett bolag som gått från privat till publikt. Även om Christer Hägglund är en stor ägare så sitter 84 procent av kapitalet någon annanstans.
– Kertin Danasten
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.