Energibolaget med glöd

Miljöteknikbolaget Opcon är en av årets vinnare på börsen. Kraftig orderingång är en förklaring.

Miljöteknikbolaget Opcon, där en tredjedel av aktierna kontrolleras av vd Rolf Hasselström och finansmannen Mats Gabrielsson, rusar på börsen. Under tisdagen klättrade aktien cirka 10 procent och hittills i år är uppgången nästan 100 procent. Kursen på tisdagen låg kring 33 kronor, att jämföra med 17 kronor vid årsskiftet.

Förklaringarna är flera. Dels föll aktien mycket under fjolåret, en nedgång som accentuerades under december i samband med att flera fonder gjorde sig av med förlustaktier för att rensa portföljerna från förlustaktier inför årsavstämningen. En av säljarna, är enligt vad Affärsvärlden erfar, Carnegie som enligt SIS Aktieservice ägde 500 000 aktier, 2,5 procent av kapitalet, tidigare i höstas. En av köparna är samtidigt Mats Gabrielsson, som köpte 400 000 aktier i slutet av december och numer äger 26,5 procent av röster och kapital.

En mer substantiell förklaring finns också. Opcon är ett av fåtal bolag som i dessa dagar rapporterar om stadigt ökande orderingång under det senaste halvåret. Bolaget, som tillverkar energisparutrustning och reningsutrustning till fabriker och värmeverk , har gynnats av de höga oljepriserna under förra året. En lång rad kunder gjorde då utredningar som visar att de på bara några år skulle kunna räkna hem miljöinvesteringarna i form av billigare elenergi.

Sedan dess har visserligen oljepriserna fallit men ändå ramlar beställningar in i snabb takt. Förra veckan fick Opcon en order värd drygt 20 miljoner kronor från ett värmeverk i Oxelösund och under tisdagen presenterade bolaget en beställning i samma storleksordning av rökgasreningsutrustning.

– Nu märker man att kunderna efterfrågar våra produkter. Särskilt gäller det inom energieffektivisering, bioenergi och ny koldioxidfri elproduktion som vi satsar stort på, också internationellt, säger Niklas Johansson som är vice vd och informationsansvarig vid Opcon.

Samtidigt växer bolaget som underleverantör till den krisdrabbade bilbranschen:

– Det är till och med så att vi under senaste månaderna haft en växande orderingång också på den delen av verksamheten som riktar sig till fordonsindustrin där vi är med och levererar till nya milljömotorer, säger Niklas Johansson.

Bolaget har, enligt de senaste offentliggjorda uppgifterna från i slutet av november, en orderstock på cirka 600 miljoner kronor. Sedan dess har beställningar på cirka 50 miljoner kronor offentliggjorts.

Siffrorna kan jämföras med försäljningen under 2007, som uppgick till 336 miljoner kronor. Sammantaget betyder att att Opcon har ungefär två års produktion i order. Det är starka tal för ett industriföretag.

Opcon är samtidigt ännu ingen pålitlig vinstmaskin. Fjolåret väntas generera en vinst på minst 20 miljoner kronor i rörelsen (ebit). Det blir i så fall tredje året med vinst efter en lång rad förlustår.

Samtidigt är inte allt guld och gröna skogar för Opcon. Bolaget, som planerade för en avknoppning av elbolaget Boxpower, under fjolåret har fått flytta fram de planerna. Det dåliga börsklimatet gjorde att Opcon inte ansåg att en avknoppning skulle gynna aktieägarna.

– Det kommer att ske någon gång i år i stället, säger Niklas Johansson.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.