”Envis som en pissemyra”

Securitas vd Alf Göransson inledde med sju svåra år men nu har hans förändringsarbete börjat ge resultat i säkerhetsbolaget.

Alf Göransson ger ett lågmält intryck, men har beskrivit sig som ”envis som en pissemyra” – ett uttryck han för övrigt använder flera gånger under intervjun, för att poängtera hur viktigt det är att vara ihärdig i en förändringsprocess.

När han kom till Securitas 2007, från en post som vd och koncernchef för NCC, var dotterbolaget Loomis i kris. Förlusterna i Storbritannien var stora, där även brister i redovisningen uppdagats.

Alf Göransson inledde sin tid på Securitas med att sparka Loomis vd och blåsa av den planerade börsintroduktionen. Som tack för att ha kavlat upp ärmarna och rett ut situationen tilldelades han en bonus på två miljoner kronor – en extraordinär ersättning beslutad av styrelsen – vilket mötte kritik.

– Vi hade kört i diket i England och jag fick lägga mycket tid på att få ordning på eländet i Loomis där. Vi bytte vd och fick en bättre organisation.

Men Securitas problem hade bara börjat.

Av: Sofia Stridsman

Detta är en kortversion av ”Man får ta lite stryk ibland”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Alf Göransson

Född: 1957.

Uppvuxen: Skivarp i Skurups kommun i Skåne.

Familj: Hustru, tre vuxna barn.

Karriär: Har bland annat varit vd och koncernchef för NCC, koncernchef i Svedala Industri och vd för Swedish Rail Systems.

Övrigt: Är styrelseordförande i Loomis AB.

Bor: Centrala Stockholm.

Intressen: ”Många. Jag spelar golf och åker längdskidor. Musik – jag spelar gitarr och durspel. Jag tycker också om att skriva roliga texter till sånger.”

Tjänar: 14,9 miljoner kronor (2014).

Eget innehav i Securitas: 58 698 B-aktier.

Securitas har 320 000 anställda i 53 länder. Nära 3 000 av medarbetarna är specialiserade på teknik och bolaget har de två senaste åren anställt mellan 600 och 700 ingenjörer bara i Europa.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.