EQT säljer innehavet i BHG – grundaren Mikael Olander bland köparna

EQT säljer sitt innehav i BHG Group. Bland köparna finns styrelseledamoten och grundaren av BHG, Mikael Olander. "Om man tycker att ett urval av bolagen i gruppen är värda mer än helheten är det en ganska låg risk", har han tidigare sagt i en intervju med Afv.
EQT säljer innehavet i BHG – grundaren Mikael Olander bland köparna - EQT, BHG, Mikael Olander
"Jag tycker marknadens syn är för negativ", sa styrelseledamot Mikael Olander till Afv i höstas apropå synen på BHG. Nu är han en av personerna som köpt EQT:s andelar i BHG.

Riskkapitaljätten EQT har varit näst största aktieägare i e-handels- och hemmafixarkoncernen BHG Group där de innehaft cirka 12% av aktierna. Nu har man sålt hela sitt innehav på ett bräde till ett antal nordiska och internationella institutionella investerare.

Det framgår av ett pressmeddelande som kom under tisdagskvällen. Bakgrunden är att den EQT-fond som ägt de noterade aktierna är under avveckling. Priset som dessa investerare betalat är 11,50 per aktie, vilket gav en rabatt på 7,4% jämfört med tisdagens stängningskurs.

Bland köparna finns styrelseledamoten, grundaren och tidigare VD:n för BHG, Mikael Olander.

Olander: ”Marknaden är för negativ”

BHG-aktien har upplevt en ordentlig utförslöpa de senaste åren. Sedan början av 2021 och fram till idag har aktien tappat närmare 93% av sitt värde. Dock har det ljusnat något de senaste tre månaderna då aktien stigit cirka 19%.

Styrelseledamoten Mikael Olander är en av de investerare som köpt BHG-aktier av riskkapitaljätten EQT.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

När Mikael Olander var VD för BHG (dåvarande Bygghemma) ägde han ungefär 5% av aktierna. En stor del av innehavet såldes av i samband med att han lämnade VD-posten.

Under 2023 har han undan för undan utökat sin ägarandel i BHG och i en exklusiv intervju med Afv från i höstas förklarade han varför:

”Jag tycker marknadens syn är för negativ. Men jag kan förstå det. BHG som grupp kan vara svåranalyserad och att jag är övertygad beror ju på att jag jobbat med den, har byggt upp den och tycker mig förstå hur den fungerar”, sa han då och utvecklade:

”Om man byter ner det lite så har vi exempelvis Nordic Nest och Golvpoolen som är två riktiga juveler. De är superstarka och kommer fixa detta, punkt slut. Om man tycker att ett urval av bolagen i gruppen är värda mer än helheten är det en ganska låg risk. Det kan ta lång tid. Det kan gå fel någonstans. Men jag tycker att risken är låg och de olika bolagen i gruppen skapar en bra riskspridning”.

Innan affären med EQT ägde Olander cirka 3% av aktierna i BHG. Det framgår ännu inte hur stor andel han köpt av riskkapitalbolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets