BHG-ledamoten: Marknaden är för negativ

BHG:s aktie har en tuff period i ryggen och är ner 15% bara den här veckan. Mikael Olander, styrelseledamot i BHG, håller inte med om marknadens syn på bolaget. "Jag har köpt 3% i bolaget. För mig var det avgörande att det över tiden är låg risk och nedsida i aktien”, säger han till Affärsvärlden.
BHG-ledamoten: Marknaden är för negativ - BHG Olander
Mikael Olander, styrelseledamot i BHG Group menar att marknadens syn på bolaget är för negativ.

EQT-ägda e-handelsbolaget BHG Groups aktie har haft en omild månad i ryggen med en kurs som fallit ungefär 10%. Sedan årsskiftet har den backat totalt 26% och tittar man tillbaka till peaken 2021 har aktien tappat hela 93% av sitt värde.

Samtidigt har BHG-grundaren och nuvarande styrelseledamot Mikael Olander ökat sitt innehav i bolaget under 2023. I april och juni köpte han aktier för ca 155 Mkr och äger nu strax över 3% av aktierna.

Affärsvärlden har i en analys av BHG från i juni skrivit att skuldsättningen fortsatt är hög och att marginalerna gått ner jämfört med pandemiåren, vilket gör att risknivån i bolaget är hög.

Det är en bild som inte delas av Olander som menar att risken i BHG tvärtom är ”låg”.

”Jag tycker marknaden är för negativ kring retail generellt sett just nu. Konsumentaktierna är skadeskjutna. Hittar du rätt tillgångar som är starka så är det en fantastisk möjlighet. I BHG tycker jag att det är en fantastisk möjlighet. Jag har köpt 3% i bolaget. För mig var det avgörande att det över tiden är låg risk och nedsida i aktien”, säger Mikael Olander till Affärsvärlden.

Mikael Olander äger strax över 3% av aktierna i BHG, där han är styrelseordförande. Han menar att marknadens syn på bolaget just nu är för negativ. Foto: Petter Arvidson/BILDBYRÅN

”Marknadens syn är för negativ”

Han menar att det finns fundamenta som talar för att marknaden just nu är för negativ gällande BHG.

”Jag tycker marknadens syn är för negativ. Men jag kan förstå det. BHG som grupp kan vara svåranalyserad och jag är övertygad beror ju på att jag jobbat med den, har byggt upp den och tycker mig förstå hur den fungerar”, säger han och utvecklar:

”Om man byter ner det lite så har vi exempelvis Nordic Nest och Golvpoolen som är två riktiga juveler. De är superstarka och kommer fixa detta, punkt slut. Om man tycker att ett urval av bolagen i gruppen är värda mer än helheten är det en ganska låg risk. Det kan ta lång tid. Det kan gå fel någonstans. Men jag tycker att risken är låg och de olika bolagen i gruppen skapar en bra riskspridning”.

Kommer vara jobbigt i 12-18 månader

Han lyfter fram att BHG tydligare börjat fokusera på synergier mellan bolagen jämfört med när han själv var VD fram till 2019.

”Man försöker se vilka som kan jobba tätare tillsammans. Under min tid var det en väldigt intensiv förvärvstakt, och ganska lite samarbete mellan bolagen. Vår resa gick ut på att snabbt ta marknaden och få den här skalan innan någon annan gjorde det. Tanken var att det skulle bli svårt att utmana oss, och det kan jag säga att det är.”

Synergierna kan exempelvis handla om att integrera verksamheter eller slå samman lager för att skära i kostnadsmassan. Olander tror dessutom att en del av konkurrensen som just nu försvinner på grund av de svåra tiderna för detaljhandeln kan gynna BHG på sikt. Han nämner att exempelvis K-Rauta stängt ner sin konsumentverksamhet.

”Om du både kan klara dig ur de här tiderna och samtidigt utveckla din business så kommer du ut starkare. Och när du väl är ute ur det så kommer då konkurrensen vara lägre”, menar Olander.

Riskerna för koncernen är framför allt kopplade till att hushållen får en minskad disponibel inkomst.

”Det kommer troligen att vara jobbigt i 12–18 månader till. Det är min bedömning. Nu pratar jag inte BHG specifikt, utan generellt konsumentprodukter”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.