Ericsson hyr ut huvudkontoret i London
Källor inom Ericsson, som vill vara anonyma, säger att det bara är en tidsfråga innan ekonomi-, informations- och personalcheferna flyttas hem igen.
Informationsdirektör Roland Klein, med kontor i London fast som oftast nås i Stockholm, svarar så här:
”Inget principiellt beslut är taget att göra stora förändringar vad gäller huvudkontorsfunktionerna i London. Men det kan i och för sig bli några små förändringar här och där.”
Han bekräftar att Ericsson nu försöker hyra ut de stora lokalerna som står tomma.
”Under fjärde kvartalet anlitades en fastighetsmäklare för att hyra ut delar av byggnaden. Vi får se hur stor del som hyrs ut. Det beror på hur det går”, säger Roland Klein.
Tanken var också att Ericssons brittiska ledning skulle flytta in i det nya kontoret. Men så blev det inte.
”Vi har fyra, fem tusen anställda i England. Både inom research och tillverkning. De håller till i Sussex. Det fanns inga fördelar med att flytta ledningen till London”, säger Roland Klein.
Ericssons styrelseordförande Tom Hedelius drev fram utredningar om placeringen av flera storföretags huvudkontor under 1997. Utspelet fick stort genomslag i medierna och i politiken.
Hotet var politiskt. Om inte värnskatt, kapitalskatt och reaskatt på aktier sänktes markant skulle huvudkontoren i bolag som Ericsson, Aga och SCA flyttas ut.
Utspelet resulterade i att Ericsson skaffade sig ett 9 000 kvadratmeter totalrenoverat kontor i Londons dyraste kvarter, på St. James Square mellan Piccadilly och The Mall. Det är specialinrett av arkitekterna Wingårdh och Sandell i ljus skandinavisk stil.
Prislappen för det nya huvudkontoret blev 1,5 miljarder kronor.
Två av sex plan i huset reserverades åt koncernledningen. Där skulle de kunna ha frukostmöten och andra viktiga sammankomster med privat kock. I företagsretoriken hette det att Ericsson hade ett delat huvudkontor.
Men kontoret i London är en flopp. Varken Ericsson Englandsledning eller koncernens ledning har flyttat dit. Det är meningen att koncernfunktionerna ekonomi, personal och information ska finnas där, men de är ofta på plats i Stockholm.
Internt på Ericsson sägs det att det är ett evinnerligt och tidsödande pendlande mellan Stockholm och London för personalchefen Britt Reigo och informationsdirektören Roland Klein som har sina kontor i London.
Även ekonomichefen Sten Fornell är mest i Stockholm där bokföringen görs.
Inte heller VD Kurt Hellström använder de översta våningarna på Londonkontoret så ofta som det var tänkt. Hellström skulle ha haft dubbla kontor, men är i Stockholm när han inte träffar kunder.
Konsumentdivisionens chef Jan Wäreby har kontor i London. Men största delen av hans ledningsgrupp finns i Kista, vilket inte heller fungerar bra.
Det har varit mycket väsen i ledning och styrelse om Ericssons kontor i London. Det kulminerade när Stockholm utsågs till världens mobila huvudstad.
Ericsson har många gånger fått förklara varför man flyttat till London när resten av världens mobilföretag pratar lyriskt om Stockholm och flyttar hit.
Ericssons förre VD Sven-Christer Nilsson och ordförande Lars Ramqvist har till och med bråkat offentligt om huvudkontorsflytten på bolagsstämman förra våren. Aktiespararnas VD Lars-Erik Forsgård frågade då:
”Är det inte dags att svälja förtreten och flytta tillbaka till Stockholm?”
Lars Ramqvist svarade:
“Det var under Sven-Christers tid som styrelsen fick förslag om att etablera fyra kontor. Och denna fråga har aldrig varit uppe i styrelsen sedan Sven-Christer tog upp den.”
Efter det gick den då sparkade VD:n Sven-Christer Nilsson ut i en artikel i DI och sa att Ramqvists version inte var sann:
”Jag tyckte det var fel att flytta HK till London med den nya inriktningen mobilt internet.
Ekonomi24 har utan framgång sökt Tom Hedelius för en kommentar.
Mats Paulsen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.