Ericsson lyfter index

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades i en lätt positiv trend när den nya veckan tog sin början. Storaffärer och uppköpsspekulationer stimulerade handeln.

AFV Generalindex var klockan 14.05 upp 0,2 procent till 235 medan OMXS30 steg 0,2 procent till 786. Omsättningen uppgick till 8,2 miljarder kronor.

På den mest omsatta listan steg ABB 80 öre till 46,70 kronor, Autoliv 4,50 kronor till 347 och SSAB 2 kronor till 174,50.

”Vi tror att börsen har mer att ge, men troligen först efter sommaren när frågetecknen för USA-räntor, konjunktur och oljepris förhoppningsvis rätas ut. Om världens börser stiger 8-10 procent i år kan Stockholmsbörsen gå ännu bättre. Det baseras på en förväntad god utveckling för tungviktare som AstraZeneca, Ericsson och H&M i kombination med återhämtning för cykliskt”, säger aktie- och börsanalytikern Claes Ahrel vid Länsförsäkringar till Nyhetsbyrån Ticker.

Vitvarukoncernen Electrolux minskade 1,50 kronor till 157,50. Det är inte troligt med ett bud på Electrolux ännu, skriver Financial Times. Med en vitvarumarknad i fortsatt nedåtriktad spiral kan möjliga budgivare vara frestade att vänta lite till.

Telekomleverantören Ericsson har tecknat avtal med Hellas i Grekland angående leverans av tjänstelösningar och systemintegrering gällande videosamtalstjänster för fasta abonnenter. Aktien avancerade 30 öre till 23,40 kronor. Teleoperatören TeliaSonera tappade 70 öre till 37,10 kronor. Cukorova har inte undertecknat det förhandlade slutliga köpeavtalet med TeliaSonera om försäljningen av samtliga sina aktier i Turkcell. TeliaSonera avser vidta rättsliga åtgärder.

IT-konsulten WM-data förvärvar Atos Origins verksamhet i Sverige och Norge. Parterna har samtidigt tecknat avtal om ett framtida strategiskt samarbete. De förvärvade verksamheterna omsätter 1,6 miljarder kronor med en lönsamhet i nivå med WM-datas. Köpeskillingen uppgår till cirka 1,33 miljarder kronor. Förvärvet finansieras via en kreditfacilitet hos SEB Merchant Baning. Aktien steg 20 öre till 18,40 kronor.

Classe redo för invasion
Spelföretaget Unibet sjönk 17 kronor till 620. Pokerspel på nätet har säkert en stor framtid, men Unibets aktiekurs har förlorat kontakten med verkligheten. Det kan vara värt att ta hem vinsten, skriver Computer Sweden och rekommenderar sälj av aktien. Handelsföretaget Clas Ohlson gör sig redo för att erövra ett nytt land. Affärskonceptet kan passa i vilket europeiskt land som helst, säger VD Gert Karnberger till Dagens Industri. Aktien handlades upp 5,50 kronor till 145,50.

Bioteknikbolaget Biotage baxades upp 60 öre till 10,30 kronor. Marknaden underskattar bolagets möjligheter, skriver Dagens Industri och rekommenderar köp av aktien. Industriautomationsföretaget Beijer Electronics har tecknat ett strategiskt ramavtal med ABB. Avtalet gäller leveranser av den nya generationens operatöresterminaler som baseras på den nya plattformen Power Panel. Aktien ökade 4 kronor till 87.

Industrikonsulten Novotek är köpvärd igen efter den kraftiga kursnedgången som följde på den svaga rapporten, skriver Stockpicker. Aktien justerades upp 30 öre till 20,80 kronor. Skidanläggningsbolaget Skistar gled ned 4 kronor till 126. Trysils största ägare, Trysils kommun, avfärdar budet, skriver Dagens Industri. IT-företaget Teligent har vind i seglen och det närmaste året ser ljust ut. Det skriver Veckans Affärer och rekommenderar köp. Aktien stärktes 80 öre till 22,40 kronor.

IT-bolaget PCQT klättrade 8 öre till 4,33 kronor. Ordförande Jan Älmeby har under dagen köpt 250.000 aktier i bolaget. Säljare är huvudägarna Claes Israelsson och Jan Israelsson genom bolag.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.