Ericsson och ABB vinnare på börsen

Stockholmsbörsen handlas efter lunchtid på onsdagen måttligt upp med stöd av stark kinesisk makrodata och en överraskande stark rapport från Morgan Stanley.
Ericsson och ABB vinnare på börsen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

ABB lyfte efter beskedet att vd Ulrich Spiesshofer avgår med omedelbar verkan och preliminära kvartalssiffror. Ericsson steg efter en rapport som slog förväntningarna medan Handelsbanken backade efter sin.

Klockan 13.45 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till 1.655. Aktier för 7,5 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

ABB steg 5,2 procent under hög omsättning efter att bolaget överraskande meddelat att vd:n Ulrich Spiesshofer avgår och industribolaget samtidigt passat på att släppa delårssiffror. Det operativa ebita-resultatet var något lägre än vad analytikerna väntat sig, medan omsättning och orderingång var i linje med förhandstipsen.

I toppen på OMXS30 syntes även Ericsson, vars rapport slog analytikernas förväntningar på de flesta punkter. Framförallt var rörelseresultatet bättre än förhandstipsen. Telekombolaget höjde även tillväxtprognosen för marknaden för utrustning för radioaccessnät. Aktien avancerade 3,4 procent.

Bland konjunkturkänsliga vinnare fanns ståltillverkaren SSAB som steg 2,2 procent och gruvbolaget Boliden som var upp 1,5 procent. Swedbank klättrade för femte dagen i rad och aktien var upp 0,8 procent.

I andra änden av indexet placerade sig Handelsbanken som var först ut bland storbankerna att visa korten för det första kvartalet. Aktien tappade 3,2 procent. Räntenettot blev något lägre än vad analytikerna hade räknat med. Rörelseresultatet ökade med 18 procent, men det hängde ihop med att styrelsen har beslutat att inte göra avsättning till personalens vinstdelningssystem Oktogonen för 2018.

I botten noterades även en rad mindre cykliska aktier som läkemedelsföretaget Astra Zeneca, medicinteknikbolaget Getinge och teleoperatören Telia.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi sjönk 4,7 procent sedan den schweiziska konkurrenten Roche inom blödarsjuka uppgett att mottagande av Roches nya läkemedel Hemlibra varit ”mycket starkt” i USA, Japan och Europa.

”Roche kommer med ganska bra försäljningssiffror och det skapar så klart en osäkerhet och ett intresse inför Sobis kommande kvartal, eller mer specifikt hur Roches produkter på detta område påverkar Sobi”, sade en läkemedelsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs sjönk 2,3 procent efter en rapport där rörelseresultatet i stort sett var i linje med förväntningarna. Kommande kvartal ser dock lite dystrare ut då planerade underhållsstopp, kostnader för den nya kartongmaskinen KM7 och prispress kommer att sätta avtryck i resultaträkningen, sade Mikael Jåfs, nordisk analyschef för Kepler Cheuvreux, till Nyhetsbyrån Direkt.

Byggvarukedjan Byggmax redovisade en i stort sett oförändrad nettoförlust på 81 miljoner kronor. Försäljningen växte 7,5 procent till 715 miljoner. Aktien var upp 8 procent.

E-handelsbolaget Qliro, som har ändrat namn från CDON, steg 5 procent. Bolaget redovisade minskad förlust. I samma sektor har Sportamore lanserat nya finansiella mål. Aktien var ned 0,3 procent efter en initial uppgång.

Byggbolaget Serneke backade 3,4 procent efter sin rapport. Enligt vd:n Ola Serneke har inledningen av 2019 präglats av en fortsatt avmattning i marknaden gällande bostadsbyggnation. En annan rapportförlorare var Beijer Electronics som meddelade sjunkande orderingång.

Eatgood föll 21 procent på Spotlight efter ett nyemissionsbesked.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.