Ericsson tvingar Cell sänka prognos
Cell Networks pågående nyemission, som ska dra in cirka 280 Mkr till företaget, är en av vårens största och omgärdas av talet om krisen bland internetkonsulterna. Under gårdagen meddelades att ett antal institutionella investerare, däribland Skandia, avser att teckna sin andel liksom storägaren och styrelseordföranden Lars O Pettersson och VD Niklas Flyborg. Därmed är drygt 24 procent av emissionen, som har sista teckningsdag den 15 juni, i hamn.
Som Ekonomi24 skrev igår riskerar dock emissionen att helt slukas av skulder, tilläggsköpeskillingar, tvångsinlösen till tidigare aktieägare och förestående tvister. Summerar man bolagets förestående utgifter, som de är angivna i prospektet, uppgår de till mellan 307- 435 Mkr vilket är mer än emissionen väntas dra in.
”Det är klart att det ser mörkt ut om man bara summerar utgifterna rakt upp och ner, och inte tar in en sannolikhetsaspekt”, säger VD Niklas Flyborg. Men ett prospekt ska vara fullödigt och mer utförligt vad gäller detaljer än brukligt i till exempel en årsredovisning. Vi har velat ge en så fullständig bild som möjligt genom att belysa både de hot och möjligheter som finns.”
Men risken tycks onekligen stor att ni kommer att behöva ta in mer pengar. ”Det är styrelsens bedömning att pengarna ska räcka fram till lönsamhet. De har tagit det beslutet utifrån en kombination av en sannolikhetsbedömning av möjliga kostnader och den effekt som vårt åtgärdsprogram kommer att få. Hade de ansett att kostnaderna skulle dra iväg mer hade de valt att ta in mer pengar.”
När når ni lönsamhet? ”Vi var lönsamma i våra stora verksamheter – Cell Network Sverige och Norge och Cell Telecom – Q1 och vi jobbar hårt för att nå lönsamhet i alla enheter så fort som möjligt.”
Ni riskerar bland annat att behöva betala 62 Mkr till före detta Tysklandschefen Klaus Baumann för att han inte fått köpa aktier i Cell som avtalat, vad är det som har hänt? ”Vi har kommit fram till en annan lösning och Klaus Baumann har lämnat bolaget. Vi valde att vara väldigt tydliga med det i prospektet. Vi anser att kravet är grundlöst, men i ett prospekt är vi skyldiga att redogöra för situationen på grund av kravets storlek.”
Totalt sett riskerar ni kostnader för olika tvister på nästan 90 Mkr, hur mycket räknar du med att ni i slutänden behöver betala? ”Det vet jag inte, men sannolikheten för att de existerande tvisterna skulle åsamka Cell maxbetalning ser jag som obefintlig.”
I prospektet anges dessutom att utvecklingen för andra kvartalet hittills varit sämre än väntat, vad ligger bakom det? ”Det är en direkt effekt av Ericssons åtgärdspaket. När prospektet skrevs visste vi inte hur det skulle påverka oss, men nu har vi suttit ned med dem och gått igenom våra avtal. De har satt prispress på alla sina konsulter vilket innebär att vi har fått göra prisjusteringar och dragit ner på kapaciteten i vissa projekt.”
Vad innebär det betyder det för er i form av förlorade i pengar? ”Ericsson står för 10 procent av Cell Networks omsättning, och vi räknar med att de kommer att vara en stor och viktig kund även under resten av året, om än med lägre lönsamhet.”
Tror du att ni lyckas ro i hamn emissionen? ”Det hoppas jag, allt går enligt plan, vi har fått uttalat stöd från flera investerare och dessutom är det rätt vanligt att folk väntar med att teckna sig till slutet av perioden.”
Vad betyder det för er att Framfab fått i hamn sin första emission? ”Jag tror det gynnar oss, dels för att det tyder på att det fortfarande finns en investeringsvilja i marknaden, dels för att det borde det ge oss ett ännu bättre läge eftersom vi inte på långt när har så dåliga operativa siffror som Framfab idag.”
Internetkonsulterna är inne i en minst sagt negativ spiral, hur mycket spelar psykologi in för att ni ska få emissionen i hamn? ”Psykologi ska aldrig underskattas, men jag upplever faktiskt inte att det varit en särskilt negativ spiral runt Cell Network. Hela vår styrelse har omvalts och stannar och tar sitt ansvar för bolaget, vi har visat en positiv trend i flera kvartal och vi är ett av de få bolag som har samma ledning idag som för ett år sedan.”
Under ett i övrigt bra år för IT-branschen brände sju internetkonsulter, däribland ni, sammanlagt 7,4 miljarder kronor – går det att upprätta förtroendet för sektorn? ”Ja, jag tror det. Branschen som helhet måste ta sig i kragen, rensa upp, sanera sig själv och försöka dra lärdomar av det som hände förra året. Men jag tycker att det är tydligt att en omsvängning pågår, det är ingen idag som vågar sig på stora löften och tomma ord – tvärtom är det mycket självrannsakan och krälande i stoftet från internetkonsulterna.”
På Veckans Affärers IT-seminarium tidigare i veckan var en av slutsatserna att ingen begreppet ”internetkonsult” inte överhuvudtaget existerar nästa år – hur känns det? ”Det känns bara bra. Vi har Mandator i oss, som kommer från ett traditionellt konsulthåll, och har aldrig profilerat oss särskilt hårt som internetkonsulter utan som ett konsultföretag inom IT/internet, telekom och media. Det smärtade lite i början av förra året, när det var så skyhöga premier på allt internetrelaterat, det kan jag erkänna – men i dagsläget känns det bra.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.