Ericssons svåra vägval
Om 20 år kanske dagens medelålders svenskar försöker berätta för sina barnbarn om det internationella telebolaget som en gång grundades här, och som hade sitt namn gemensamt med många svenskar. Men sannolikt kommer ungdomarna inte att tro det, eftersom de aldrig hört talas om det där bolaget. De enda telekombolag de känner till är Alca-Lucent, Cisco och China telekom.
Eller också lyckas Ericsson och blir världsledande på både det nya nätet och på tjänster. I dag är Ericsson obestridd marknadsledare inom mobil infrastruktur. Ambitionen är att ta en lika stark position inom de nya konvergerande näten. Men det vill även konkurrenterna. Såväl branschen som bolaget Ericsson står inför en revolution de närmaste åren. Hela marknaden för kommunikationsnät förändras snabbt och det pressar i sin tur branschen till nya konstellationer. Det är Ericssons köp av Marconi och samgåendet Lucent/Alcatel sannolikt bara de första exemplen på.
Än så länge är marknaden relativt uppdelad med mobil infrastruktur som en av de tyngsta delarna men i och med att telenäten, mobilnäten, datanäten och kabel-tv-näten växer ihop till en enhet, ett supernät, förändras landskapet radikalt.
Skulle Ericssons tyngdpunkt även i framtiden ligga på mobil infrastruktur, det som inom Ericsson i dag heter “Access” och sorterar under Kurt Jofs, så blir Ericsson bara en underleverantör, om än en viktig sådan, till större spelare som levererar helheten.
-?Vår ambition sträcker sig förstås mycket längre än så men den trådlösa infrastrukturen kommer förstås alltid att vara en central del, säger Jofs.
Då handlar det inte bara om om att leverera infrastruktur av olika slag, både till de trådlösa och fasta delarna av ett nät. Lika mycket kommer det att röra sig om tjänster. Dels för att utveckla de nya näten, sätta ihop och få dem att fungera, dels för att driva dem när operatörer lägger ut både drift, underhåll och utveckling på entreprenad.
Så här ser det ut redan i dag inom många andra delar av näringslivet men hela telekomsektorn är relativt outvecklad när det gäller outsourcing. Dels är den trådlösa tekniken ny, den har bara funnits de senaste tjugo åren, och i större skala bara de senaste fem åren. Dels har branschen genomgått en snabb och radikal avreglering på de allra flesta håll runt om i världen.
När vanlig telefoni och mobiltelefoni nu gifter sig med internet och all information är tänkt att skickas i samma nät öppnar sig förstås många nya möjligheter samtidigt som den totala spelplanen bli mycket större. Ericsson håller som bäst på att anpassa sig till den här nya verkligheten och det syns redan tydligt på den snabba framväxten av tjänstesidan i bolaget. Den drivs av att det finns en marknad och ett behov bland kunderna, och den har samtidigt fått en helt annan status inom det fortfarande väldigt teknikorienterade Ericsson.
Tjänstedivisionen, Global Services, har i dag 22 000 anställda och ytterligare 10 000 på kontrakt, och omsätter 40 miljarder kronor. Det motsvarar drygt en fjärdedel av Ericssons totala intäkter. Tjänsterna kommer att fortsätta växa snabbt och kan mycket väl bli större än infrastrukturdelen om några år. Än så länge har branschen bara sett början på utvecklingen, men Ericssons kontrakt nyligen med Vodafone i Holland visar att de stora operatörerna nu är redo att börja lägga ut verksamheter på Ericsson och konkurrenter som Alcatel och Lucent.
Skulle jättelika globala operatörer som Vodafone, men kanske också stora före detta monopol som Telecom Italia Mobile och spanska Telefonica Moviles med stora verksamheter i Sydamerika, börja köpa in tjänster externt så kan volymerna stiga väldigt snabbt. En tjänstedivision på Ericsson med 100 000 anställda inom en överskådlig framtid är egentligen ingen vågad gissning.
-?Visst finns det en gräns för hur fort vi kan växa. Vi är inte där än, men vi måste vara försiktiga. Många kontrakt innebär ju i praktiken en sorts förvärv, säger Hans Westerberg, chef för Global Services.
Även inom infrastruktur sker en breddning. Slagsidan mot trådlös teknologi består men köpet av Marconi har ökat det fasta nätets andel från runt 5 till 20 miljarder av försäljningen. Den andelen kommer att fortsätta öka, och måste göra det om Ericsson ska kunna vara marknadsledande på de nya konvergerande näten som koncernchef Carl-Henric Svanberg har som mål. En del av lösningen är fler förvärv i Marconis storlek.
– Men vi tittar också på mindre teknologibolag, säger Håkan Eriksson, chef för FoU och CTO på Ericsson. Han säger också att en större andel av FoU kommer att ligga inom fasta nät framöver på grund av utvecklingen mot konvergerade nät,
Inom infrastruktur växer samtidigt “Multimedia” fram som ett tredje ben och skapar ytterligare tillväxtmöjligheter. I dag ligger omsättningen på några miljarder kronor men området växer snabbast av alla inom koncernen. Det handlar om produkter och tjänster för att leverera nya tjänster till slutanvändarna. Det är meddelandetjänster, betalningar, videosamtal, tv etcetera. Det här är ett område som än så länge är i sin linda men rör sig framåt i hög fart. Tv både via datorn och mobilen är ett exempel på det. Användarnas önskemål är att man ska kunna flytta med sig tjänsterna, de ska fungera både via en stationär dator, en trådlös bärbar dator och via mobiltelefonen.
En faktor som talar för en snabb tillväxt för multimediatjänsterna är de snabbt fallande priserna på vanligt rösttrafik både i de fasta och mobila näten. Där spelar IP-telefoni, en typisk multimediatjänst, en roll men för operatörerna blir resultatet lägre intäkter som måste kompenseras. Det arbetet har redan inletts men kommer att accelerera de närmaste åren både på grund av jakten på tillväxt och för att bredbandsnät och mobilt bredband når så många att det finns kritisk massa.
Kan Ericsson nå sitt mål att bli världsledande på de nya konvergerande näten? Ja, just nu framstår Ericsson som en av favoriterna men både konkurrensbilden och marknaden är dynamisk. En viktig faktor kommer säkert vara om Ericsson lyckas kapa åt sig en eller flera spelare av Marconis typ. Hur resonerar styrelsen? Enligt rykten har Carl-Henric Svanberg fått nobben där tidigare på förslag till förvärv. Är ägare och styrelse framsynta nog den här gången, vågar de satsa?
HOTEN MOT JÄTTEN
? Näten: Man misslyckas med att få en tillräckligt stark position på konvergerande nät de närmsta åren.
? Wimax: Andra teknologier som Wimax får oväntat stora framgångar, redan byggs flera Wifinät som täcker hela städer.
? Asiaterna: Huawei, ZTE och andra nya asiatiska spelare, de är redan billiga och satsar på att bli vassare.Här ska Ericsson växa i framtiden
Mobilt innehåll
*Det som ligger närmast användarna, meddelandetjänster, betalningar, chatt, spel, tv och musik.
Utmanarna: IBM, Microsoft och andra it-bolag.
Tjänster
* Redan stort men förväntas bli oerhört mycket större, drakarna bland operatörerna har ännu inte börjat outsourca.
Utmanarna: Nokia, IBM och HP.
Fasta nät
* För att klara kraven när all kommunikation läggs i ett nät krävs större marknadsandel på fasta delen av näten.
Utmanarna: Alcatel-Lucent, Cisco, Huawei på infrastruktur.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.