Ett revolutionerande förslag

Minst 50 kronor billigare i timmen för vit städning och andra hushållstjänster.

Det blir effekten från nästa år om regeringen fullföljer sina planer på att komma åt svartjobben.

Men samtidigt kan den expanderande städbranschen få hård konkurrens av enskilda som jobbar vitt utan att behöva ha firma.

Hemma hos oss städar Home Maid. Det kostar 270 kronor i timmen plus moms, alltså 338 kronor. Av det får vi hälften i skattesubvention. Home Maids tjänster kostar alltså oss 169 kronor i timmen.

Hon som vanligtvis städar tjänar 105 kronor i timmen. Om vi bara behövde betala hennes lön och slapp arbetsgivaravgiften skulle vi alltså tjäna 64 kronor i timmen.

Och från årsskiftet är det meningen att precis det ska bli möjligt. Regeringen vill nämligen få fart på utnyttjandet av subventionerade hushållstjänster, vilket hittills gått ganska trögt. Av de 700 miljoner kronor som sattes av för andra halvåret i fjol gick bara 263 miljoner åt.

Samtidigt beräknas svartjobben i hushållssektorn omsätta ungefär tio miljarder per år. För att komma vidare gav därför regeringen skattedirektör Björne Sjökvist i uppdrag att komma med ett förslag på hur även tjänster som utförs av privatpersoner som inte är företagare, och alltså saknar F-skattesedel, ska kunna subventioneras.

Förslaget, som presenterades i somras och nu ska gå på remiss, innebär att den som köper en tjänst av en privatperson ska slippa betala arbetsgivaravgift. Eftersom den som inte är näringsidkare heller inte är momspliktig blir alltså den faktiska kostnaden lika med timlönen. Köparen får dock ta på sig en viss administration och blir skyldig att dra av och betala in inkomstskatten.

Tar man bara på sig det besväret och hittar en person som kan sköta städningen och eventuellt andra hushållstjänster kan kostnaden för att betala vit städning alltså sjunka väsentligt från årsskiftet.

Och regeringen verkar redan ha bestämt sig.

I alla fall om man får tro finansminister Anders Borgs närmaste man i skattefrågor, statssekreterare Ingemar Hansson. Han är övertygad om att slopandet av kravet på F-skatt kommer att göra massor av svartjobb vita.

Det blir mycket enklare att jobba vitt och tjäna in sjukpenning och pension. Även den som inte har kommit in i systemet och registrerats för A-skatt ska kunna jobba vitt, vilket öppnar för invandrare.

Och även om det vita priset ligger högre än de 60-90 kronor i timmen som svart städning kostar så är det väl inte omöjligt att regeringens förväntningar slår in. Att betala 100 kronor vitt och slippa risken att åka dit kan vara värt några tior.

Mindre glada är säkert ägarna och ledningarna för hemtjänstföretagen. Branschen som expanderat de senaste åren riskerar att få hård konkurrens av enskilda som skaffar sig ett antal kunder.

Det som regeringen vill införa är ju en sorts ny företagsform. Personer som kan jobba utan att ha företag åt köpare som inte behöver registrera sig som arbetsgivare.

Det kan också tyckas motsägelsefullt att en regering som säger sig prioritera den privata tjänstesektorn vill öppna för att tjänsteföretagen kan konkurreras ut av personer som kan erbjuda ett väsentligt lägre pris.

Men det är argument som Ingemar Hansson helt underkänner. Visserligen eftersträvar regeringen alltid neutralitet, säger han. Men om städföretagen har administrativa kostnader som gör att de måste ta ut 30 procent högre priser, då måste de också visa att de är så mycket bättre att det är värt pengarna.

– Regeringen är för fri konkurrens och driver arbetslinjen mot svartjobb. Det kan väl ingen ha något emot, säger Ingemar Hansson till Affärsvärlden.

Jo, jag kan tänka mig att tjänsteföretagen och deras branschorganisation Almega kommer att lusläsa förslaget och ha starka invändningar under hösten.

Men om regeringen står på sig kan kostnaden för vit städhjälp vara nere i en dryg hundring i timmen nästa år. Mer går knappast att göra för att komma åt svartjobben.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.