EU-förhandlingarna fortsätter efter helgen

EU-ländernas förhandlingar kommer att fortsätta under måndagen efter att ha pågått i tre dagar utan en överenskommelse kring återhämtningsfonden.
EU-förhandlingarna fortsätter efter helgen - EU-KOMMISSIONEN
Arkivbild.

Som bekant berör meningsskiljaktigheterna fördelningen av lån och bidrag i fonden.

Sverige tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike (förstärkta nu även av Finland), har tryckt på att lån bör utgöra hela fonden. De pengar som slussas in i fonden väntas som mest komma att användas av sydeuropeiska länder hårt drabbade av coronaviruset. Samtliga EU-länder ska tillskjuta pengar till fonden.

Senaste uppgifter gör gällande att Sverige är redo att acceptera att bidrag på upp till 375 miljarder euro tillåts ingå i fonden, rapporterar TT.

EU-länderna väntas återigen sammanträda klockan 16.30 på måndagseftermiddagen för att återuppta förhandlingarna.

Senaste kompromissförslaget från EU:s rådsordförande Charles Michel har varit att fonden ska fördelas på 450 miljarder euro som bidrag och 300 miljarder euro som lån.

EU-länderna förhandlar också om långtidsbudgeten vid mötet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets