EU ska inleda konkurrensutredning mot kinesiska vindturbinleverantörer

EU-kommissionen väntas idag offentliggöra en konkurrensutredning av kinesiska leverantörer av vindkraftsturbiner i Europa.
EU ska inleda konkurrensutredning mot kinesiska vindturbinleverantörer - VINDKRAFT MARKBYGDEN PITEÅ
Markbygden i Piteå. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Det enligt uppgifter till Politico.

Beskedet väntas komma från Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, i ett tal senare under tisdagen.

Granskningen uppges bli fokuserad till fem EU-medlemsländer: Spanien, Grekland, Frankrike, Rumänien och Bulgarien. Det är oklart vilka kinesiska bolag som väntas bli omfattade.

Detta är den senaste utredningen i raden av flera mot Kina. Sedan tidigare granskar kommissionen också elbilar tillverkade i Kina som säljs till Europa, samt solpaneler.

Utredningen faller under nya lagen Foreign Subsidies Regulation, som för några veckor fick kinesiska tågbolaget CRRC att dra sig ur en budgivning kring att leverera tåg till Bulgarien.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.