EU varnar Ryssland för enorma konsekvenser vid en invasion av Ukraina

EU-länderna varnar nu Ryssland för att man är överens om "enorma konsekvenser" om det sker en rysk invasion av Ukraina. Det rapporterar flera medier.
Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov, File/TT
EU-länderna uttryckte sitt ”fulla stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet”. Ryssland manas att skyndsamt trappa ned spänningarna i regionen.

”All ytterligare militär aggression mot Ukraina kommer att få enorma konsekvenser och kosta ett högt pris, inklusive i restriktiva åtgärder som koordinerats med våra partner”, heter det från EU-ledarna enligt SVT.

Statsminister Magdalena Andersson (S) uppgav i samband med en pressträff att det råder en stor enighet i frågan bland EU-länderna. Det är dock inte klart hur EU kommer att svara än.

”Sannolikt står vi inför den farligaste situationen under de senaste 30 åren. Jag talar inte bara om Ukraina utan också om Natos östflank och Baltikum”, sade Litauens president Gitanas Nauseda inför toppmötet.

Utöver frågan om Ukraina diskuterade EU även bland annat coronapandemin, energikrisen och migrationsfrågan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.