EU vill få utökad makt att kunna straffa techjättarna

EU vill genom nya lagstiftningen Digital Service Act få tillgång till nya verktyg och utökad makt i syfte att kunna straffa techjättarna. Detta ska kunna ske ifall deras marknadsdominans anses hota kunders intressen och mindre rivaler. Det skriver Financial Times.
EU vill få utökad makt att kunna straffa techjättarna - eu-flagga
Foto: Yves Logghe / TT / NTB Scanpix
Ett av förslagen innebär möjligheten att i vissa extrema fall tvinga de stora företagen att brytas upp eller sälja europeiska verksamhetsdelar. De skulle även helt kunna exkludera företag från den europeiska marknaden.

EU-kommissionären Thierry Breton menar att det behövs bättre tillsyn av de stora företagen och liknar det med banksystemet efter finanskrisen. Regulatorer uppges behöva ta liknande steg idag för att tygla bolagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.