Euroländernas PMI-siffror under förväntan

Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade inköpschefsindex (Composite PMI) sjönk till 50,3 i november, jämfört med 50,6 föregående månad.

Förväntningarna pekade mot ett index på 50,9, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 46,6 jämfört med 45,9 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 46,4.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 51,5 jämfört med 52,2 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 52,4.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, säger i en kommentar att euroområdets ekonomi i stort ligger still och att PMI indikerar en BNP-tillväxt på 0,1 procent (q/q) fjärde kvartalet, ned från 0,2 procent tredje kvartalet.

Tillverkningsindustrin förblir i den djupaste nedgången på sex år under pågående handelskonflikter, och i november syns nya tecken på att det spiller över på tjänstesektorn, noterbart via lägre sysselsättningstillväxt.

Motståndskraft på arbetsmarknaden har tidigare gett stöd i den mer inhemskt orienterade sektorn tidigare i år, men då sysselsättningen nu ökar i den lägsta takten sedan början av 2015 är det inte förvånande att tjänstesektorn nu också får kämpa.

”Gryende livstecken i euroområdets kärnländer som Tyskland och Frankrike är välkomna nyheter, liksom en lättnad i nedgången i industrin, men ett nytt orostecken är att resten av regionen har sjunkit ned i kontraktion för första gången sedan början på 2013”, sade han.

Företagen förblir oroade över handelskrig, brexit och inbromsningen i global efterfrågan, med förhöjd osäkerhet om de ekonomiska och politiska utsikterna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.