Europabörserna faller

De ledande Europabörserna handlades lägre på fredagsförmiddagen efter tre raka uppgångsdagar. Lägre råvarupriser bidrog till det sämre börssentimentet liksom vinsthemtagningar.

”Julrallyt får en paus. Placerarna har för tillfället inte tillräckligt med tillförsikt och kraft för att trycka börserna ännu högre”, säger CNBC:s börskommentator Karen Tso.

Frankrikes president Francois Hollande sade på torsdagen att vissa krav i omförhandlingen av Storbritanniens EU-medlemskap kan tillmötesgås, men att EU:s regler och lagar måste respekteras.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har nyligen krävt fördragsändringar som skulle innebära att landet kan avstå från att ge migranter vissa former av välfärdsstöd under en fyraårsperiod. Han vill även ge större frihet till EU-medlemmar som står utanför eurosamarbetet.

Hollande sade att länder utanför EMU inte bör undantas integrationsprocessen, och varnade för att begränsade välfärdsstöd skulle bryta mot unionens fördrag om den fria rörligheten.

Gruvföretagen klarade sig förhållandevis bra efter att UBS börja tala om en möjlig botten i sektorn. Förväntningarna på råvaror börjar sakta återställas till att ligga på  nivåer som rådde innan råvaruboomen i Kina, skriver UBS i en omfattande  analys av sektorn. BHP Billiton steg 1,7 procent, Glencore 0,7 procent och Rio Tinto 0,5 procent.

Det franska detaljhandelsföretaget Casino fortsatte ned 1,9 procent i spåren av påhoppet från hedgefondspiraten Muddy Waters.

Den franska konkurrensmyndigheten har tilldelat Orange, tidigare France Telecom, en bot på 350 miljoner euro, eller motsvarande knappt 3,3 miljarder kronor, för konkurrensbrott. Aktien handlades ned 1,3 procent.

Fitch sänker kreditbetyget på den danska teleoperatören TDC från BBB till BBB-. Aktien sjönk 2,9 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG