Expert efter Volvos besked: ”Osäkert om de fortsätter ha verksamhet i Ryssland”

Det var väntat att Volvo skulle påverkas negativt av Rysslands krig i Ukraina, menar Handelsbankens analytiker Hampus Engellau.
Volvo
Frågan är om Volvo och andra bolag vill ha någon verksamhet i Ryssland i framtiden, enligt Handelsbankens analytiker.

Volvo säljer 5000 lastbilar i Ryssland årligen, har en produktionsanläggning i ryska Kaluga och har finansiella tillgångar i landet värda 9 miljarder kronor. Därför var det väntat att börsjätten vid något tillfälle skulle göra en nedskrivning av tillgångarna i Ryssland, anser Handelsbankens analytiker Hampus Engellau.

”Volvo har gått igenom kreditportföljen och sett att de har runt 4 miljarder som de riskerar att inte få tillbaka. Då måste de, rent redovisningsmässigt, skriva ner det till 0”, säger Hampus Engellau till Afv.

Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.
Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken, gillar Volvo och ser en uppsida i aktien på några års sikt.

Han säger också:

”Sanktionerna mot Ryssland, och nu ytterligare sanktioner efter aggressionskriget mot Ukraina, dödande av civilbefolkningen etcetera gör att det är ytterst osäkert om man kommer fortsätta ha någon verksamhet i Ryssland i framtiden.”

Menar du den finansiella verksamheten då eller all verksamhet över huvud taget?

”Det är egentligen dumt att spekulera i. Men ur ett hållbarhetsperspektiv tänker jag, då det är viktigt för investerare.”

Handelsbanken gillar Volvo-aktien

Storbanken och analytikern Hampus Engellau har en positiv syn på Volvos aktie. De har ”market performance” på aktien på tre års sikt. På tre månaders sikt har de stämplat aktien med en köprekommendation.

”Operativt sett går bolaget väldigt bra. Vi har en stark lastbilsmarknad, med en bra prisbild och ett generellt utbudsunderskott på lastbilar. Visserligen har vi problem med halvledare och vissa underleverantörer har problem. Men vi tror att vi har en stark cykel framför oss.”

På tre års sikt ser Handelsbanken en uppsida på 40% i aktien.

Hur det går för Volvo och de andra bolagen på Stockholmsbörsen i dag hittar du på Affärsvärldens sida Börsen idag. Där hittar du också utvecklingen för en rad europeiska index och råvaror.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets