Experterna: Riksbanken mer duvaktig än väntat

Protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte i oktober visar en Riksbank som är mer duvaktig än vad som framgick efter mötet, menar analytiker på storbankerna.

Under mötet den 23 oktober valde Riksbanken att hålla räntan oförändrad på -0,25 procent. Samtidigt skickade räntebanan och pressmeddelandet starka signaler om en höjning i december.

När nu protokollet från mötet släppts framstår Riksbanken som mer duvaktig än tidigare. SEB påpekar att även om de flesta ledamöter verkar stå bakom en höjning i närtid så verkar de flesta också överväga hur policyn kan bli mer expansiv om konjunkturnedgången blir mer allvarlig.

“Vi står fast vid vår prognos att Riksbanken kommer att höja räntan i december men protokollet visar på vissa nedsidesrisker för detta scenario och kommande data förblir viktig”, skriver SEB:s Lina Fransson.

SEB pekar på flertalet duvaktiga signaler. Vice riksbankschef Per Jansson säger att han har “väldigt svårt” för idén om en höjning i närtid och vice riksbankschef Martin Flodén menar att utvecklingen har försämrat förutsättningarna för en höjning i närtid och att inflationsutfallet nu blir viktigt. Samtidigt sade riksbankschefen Stefan Ingves att:

“I det här sammanhanget är det viktigt att lyfta fram att vi måste vara beredda att ompröva penningpolitiken framöver om de ekonomiska utsikterna förändras. Det gäller såväl räntans nivå som hur vi väljer att använda vår balansräkning. Vårt beslut idag ger oss ett sådant handlingsutrymme”.

Även Nordeas Torbjörn Isaksson pekar på att protokollet synliggör en mer duvaktig hållning från Riksbankens sida och påpekar att Flodén, med sin emfas på inflationen, är mer duvaktig än väntat.

Även Nordea behåller sin prognos om en höjning i december och tror även att reporäntan kommer att ligga på 0,0 under 2020 och 2021, men “en för låg inflation, lägre inflationsförväntningar, svag tillväxt och svagare arbetsmarknad kommer att sätta press på Riksbanken att agera under nästa år”.

Även Swedbank tror på en “duvaktig höjning i december”. Banken tror även att Jansson kommer att reservera sig mot beslutet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här